Ben Liebrand

Uit Radiopedia

Ben Liebrand[bewerken]

Zijn volledige naam is Bernardus C. Liebrand. Hij is de eerste Nederlandse DJ (alsook remixer, producer, artiest, songwriter, 3d computer-graphic-designer), die in 1983, mede door Lex Harding, het eerste non-stop radioprogramma In The Mix bij VOO samenstelde met de allernieuwste import dansmuziek. Door zijn introductie van het naadloos aan elkaar mixen van dansplaten op zowel toonhoogte als tempo, als mede door het maken van remixen van bestaande platen, werd hij een groot voorbeeld voor de hedendaagse Nederlandse DJ's zoals Armin van Buuren, DJ Tiësto en DJ Jean.

Awards[bewerken]

In 2017 kreeg Ben Liebrand, als eerste, de Lifetime Achievement Award uitgereikt tijdens de Nightlife Awards op het Amsterdam Dance Event (ADE).

Op 9 maart 2020 kreeg hij, voor zijn jarenlange inzet en bijdrage aan de muziekindustrie, de Nederlandse Buma Gouden Harp uitgereikt. Kijk hier naar de uitreiking.

Biografie[bewerken]

Voor een uitgebreide biografie en beschrijving over Ben Liebrand kijk hier.

In The Mix[bewerken]

Op 2 april 1983 startte VOO (Veronica Omroep Organisatie) op Hilversum 1 met het nachtelijke programma In The Mix.[1] Het was het eerste radioprogramma waarin niet gesproken werd door de Diskjockey. De nieuwste dansplaten (voornamelijk import muziek uit Amerika, Engeland, Duitsland en Italië) van dat moment, werden tonaal en in een gelijkmatig tempo, non-stop aan elkaar gemixt door hem. Aan het einde van het programma werd meestal in de laatste minuut - weliswaar door wisselende presentatoren, maar niet door [Ben Liebrand] zelf(!) - de gedraaide platen afgekondigd. In The Mix maakte onderdeel uit van Oh, wat een nacht (VOO). Tot en met 23 november 1985 werd dit non-stop mix programma van een uur uitgezonden.[2] De uitzending was iedere vrijdagnacht van 02:00 tot 03:00 uur. Echter, doordat de VOO nog geen A-Status had, moest men op Hilversum 1 de zendtijd op de vrijdagnacht delen met een andere omroep (oa. EO). Het kwam dus voor, dat het programma één of twee weken niet achtereen werd uitgezonden. Soms zat er een langere tijd tussen i.v.m. uitzendingen van sport evenementen. De doelgroep van het In The Mix programma bestond uit het voornamelijk jongere disco publiek. Er zijn in 1983 totaal 25 afleveringen uitgezonden. In 1984 waren dit 30 afleveringen en in 1985 waren dit totaal 27 afleveringen. Het programma eindigde op 23 november 1985, na totaal 82 afleveringen, met een extra speciale Classics Mix, waarin de beste disco platen tussen 1977 en 1982 de revue passeerden.

Grandmix[bewerken]

Uit het In The Mix programma ontstond in 1983 de Grandmix. Deze jaarlijkse afsluiting, die in de laatste week van de maand december werd uitgezonden, bestond uit meer dan 100 van de beste dansplaten van het desbetreffende jaar en kwamen in een uur tijd aan elkaar gemixt voorbij. Tussen 1983 en 1992 zijn erin totaal 10 jaarmixen door Ben Liebrand gemaakt.

Mede door de weinige response op zijn mixen (er was immers in die tijd nog geen internet!), als ook de vele illegale bootlegs die van zijn Grandmixen werden gemaakt, waardoor hij aan inkomstenderving leed, stopte hij in 1993 met het maken van nieuwe Grandmixen.

Mede door de opkomst van het internet, waaruit bleek dat er een grote schare Liebrand fans actief waren in een Mixfreaks mailinglist, keerde in 1999 de Grandmix terug op de radio. Iedere maand werd er een Grandmix uitgezonden op de commerciële radiozender Radio 538. Op 31 december van dat jaar kwam er een nieuwe Grandmix uit met als titel de Grandmix The Millennium Edition en duurde maar liefst 3 uur, wat uniek was. In deze 3 uur lange mix kwamen de beste dansplaten van de jaren 1975 t/m 1999 voorbij en werd tevens uitgebracht op CD.

Vanaf het jaar 2000 keerde de officiële Grandmix terug. De lengte werd in overleg met Sony, gewijzigd naar 3 uur, waarbij de mix tevens op een 3 CD-box verscheen, wat voorheen niet mogelijk was t.g.v. het niet vrij kunnen krijgen van alle rechten.

Met ingang van 2019 worden er helaas geen Grandmixen meer uitgebracht op CD t.g.v. problemen met oa. het vrij krijgen van de licenties, maar ook het aanhoudend illegaal verspreiden van de mixen via het internet, waardoor inkomsten worden misgelopen door de maker.

Hieronder volgt een citaat, vertaald uit het engels van wat Ben Liebrand op zijn webpagina bekend maakte omtrent deze beslissing:

WAAROM KAN HET NIET OP CD OF DIGITAAL WORDEN UITGEBRACHT?

"Allereerst jarenlang illegaal kopiëren, en de daaropvolgende afname van de steun van de samenwerkende platenmaatschappijen. Het is geen kwestie van royalty's, die betalen we al jaren en jaren graag uit. Het is een kwestie van platenmaatschappijen die een licentie willen kopen. Die bereidheid hangt af van verkoopcijfers, en met de vele illegale kopieën is die bereidheid de afgelopen jaren afgenomen. Hoe het werkt: Met het uitbrengen van een album is ongeveer een vijfde van de inkomsten beschikbaar voor royalty's. Met een tracklijst van 100 nummers ontvangt elke track 1/100 van dat 1/5e deel van de royalty-inkomsten. Het is dus belangrijk dat er voldoende inkomsten worden gegenereerd zodat bedrijven bereid blijven om mee te doen. De verkoop is sinds eind jaren 90 gedaald, maar toch bleef de verkoop van Grandmix in vergelijking sterk. De illegale kopieën werden het probleem. Mensen denken gewoon dat die ene kopie (hun eigen illegale kopie) het verschil niet zal maken. Maar met velen op die manier denken, hebben die mensen de Grandmix-serie tot een einde gebracht. Zie je, als de kosten voor het opstellen van het papierwerk meer bedragen dan die 1/100ste van een aandeel in de royalty's, verdween de steun voor een project als The Grandmix langzaamaan. Daar bovenop kwamen de recente veranderingen en fusies tussen bedrijven, met nieuw beleid, die nu helemaal geen licenties meer hebben. De bereidheid om te steunen en die beleidswijzigingen hebben het lot van de Grandmix-jaarmixen bezegeld. Het is voorbij... Het is inderdaad heel triest."

Minimix[bewerken]

Naast de Grandmix, ontstond uit het programma In The Mix, in 1984 het item de Minimix ook wel afgekort tot MMX, dat in het VOO radioprogramma van Bart en Van Inkel (VOO) (later werd dit de Curry & Van Inkel Show, en nog later de Stenders & Van Inkel Show) op vrijdagavond, twee platen over negen, wekelijks werd uitgezonden.

Naast het programma In The Mix en de Grandmix, ontstond in 1984 het item "In De Minimix" (later werd dit Minimix en afgekort werd dit MMX), dat in het VOO radioprogramma van Bart en Van Inkel (VOO) (later werd dit in oktober 1984 de Curry & Van Inkel Show, en nog later de Stenders & Van Inkel Show) en daarna zelfs nog Staverman & Van Inkel) op vrijdagavond, twee platen over acht, wekelijks werd uitgezonden. Vanaf 25 april 1986 werd het tijdstip verplaatst naar twee platen over negen. In 1994 stopte het item.

Na een 5 jarige periode van stilte kwam in 1999 - mede door de fans van Ben Liebrand en de Mixfreaks mailinglist op het internet - de Minimix eenmalig terug op Radio 3. Op 12 juni 1999 was Ben Liebrand te gast in het radioprogramma van DJ Sven & Dave op Radio 3FM (BNN). De uitzending was tussen 19.00 uur en 20.00 uur. Naast interviews en oude Minimixen was er ook de primeur van een nieuwe Minimix.

Met ingang van 4 februari 2000 keerde de Minimix terug op Radio 538 in het vrijdagavond radioprogramma Radio Lindo van Lindo Duvall. De oude traditie van 2 platen over 8, zoals het vroeger in het begin ooit was begonnen, wordt weer in ere hersteld. Dit duurde tot en met 2002, waarna het plotseling stil werd rondom de uitzendingen. Na anderhalf jaar stilte kwam in 2004 de Minimix terug op de commerciële radiozender Radio Veronica en werd de Minimix uitgezonden in het 3 uur durende In The Mix programma van Ben Liebrand.

Vanaf 2005 kwam de Minimix in het zaterdagavond programma Disco Inferno van DJ Sven, en werd uitgezonden iets na negen uur. Met ingang van 7 oktober 2006 verschuift de Minimix samen met het programma Disco Inferno van DJ Sven naar 23.10 uur. Vervolgens komt vanaf 17 november 2006 de Minimix ook weer terug op de vrijdagavond om twee platen over negen en wel in het programma van DJ Erwin Peters Avonturen Show op Radio Veronica. Vanaf dan is de Minimix dus twee keer per week te beluisteren, zowel op de vrijdag- als zaterdagavond. Een klein jaar later komt met ingang van 31 augustus 2007 de Minimix op de vrijdagavond weer te vervallen.

Vanaf 20 december 2008 verhuisd het programma Disco Inferno van DJ Sven en daarmee ook de Minimix weer naar het tijdstip van vroeger: twee platen over negen! Met ingang van zaterdag 2 oktober 2010 verandert het programma Disco Inferno de naam in Club Classics. Op 30 juni 2012 verandert de uitzendtijd van de Minimix weer naar twee platen over acht.

Vanaf 25 april 2015 verhuisd de Minimix weer naar twee platen over negen. Op 10 juli 2015 verhuisd de Minimix naar het programma WeekendRick van Rick van Velthuysen op de vrijdagavond rond de klok van 19.10 uur.

Vanaf april 2016 verhuisd de Minimix naar het radioprogramma "Martijn In De Middag" van Martijn Muijs en Nicky Verhage op Radio Veronica en blijft daar tot eind 2016. Tussen 2017 en september 2018 blijft het stil rondom de Minimix.

Vanaf 7 september 2018 is de Minimix weer wekelijks te beluisteren op de commerciële radiozender Radio 10 en wordt rond 08.45 uur gedraaid in het vrijdagochtend programma Ekdom in de morgen van Gerard Ekdom. De Minimix wordt vanaf dat moment omgedoopt tot ''De Bijna Weekend Minimix''.

In The House[bewerken]

In The House is een nieuw mix programma van Ben Liebrand. Het mixprogramma startte in april 2019 en werd voor het eerst uitgezonden op de Italiaanse radiozender Radio Calletti op de vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. De platen die gebruikt worden zijn voornamelijk house gerelateerde muziek wat vaak gecombineerd wordt met acapella's van oude disco muziek.

Radio Nova[bewerken]

Met ingang van 5 januari 2007 wordt In The Mix ook uitgezonden op de Finse radiozender Radio Nova. Het programma wordt gedraaid binnen het programma Peilipallo van DJ Kaippa en is te beluisteren op de zaterdagavond tussen 22.00 uur en 23.00 uur lokale tijd. Het is onbekend tot hoelang In The Mix op deze radiozender is uitgezonden.

KLM In-Flight Entertainment[bewerken]

Met ingang van 2007 werden op de intercontinentale vluchten van de KLM een 2 tot 2,5 uur durende In The Mix aflevering uitgezonden. De afleveringen liepen van 2007 tot 2016 en zijn er totaal 31 afleveringen gemaakt, met een regelmaat van tussen de 2 tot 7 afleveringen per jaar. Dit heeft geduurd tot in 2016, waarna dit stopte.

Sunshine Live[bewerken]

Vanaf zaterdag 17 maart 2007 werd zijn programma In The Mix iedere zaterdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur, ook op de Duitse commerciële radiozender Sunshine Live uitgezonden. In tegenstelling tot de uitzending in Nederland, waar In The Mix maar 1 uur duurde, werd het op de Duitse zender uitgerekt tot een twee uur durend programma. Dit laatste kwam onder andere doordat tijdens de mix, reclameblokken, nieuwsbulletins en jingles waren te horen. Het betrof meestal uitzendingen die al eerder op de Nederlandse radio waren te horen, maar door de onderbrekingen was de mix dus niet naadloos. Tot hoelang de uitzendingen van In The Mix op Sunshine Live precies geduurd heeft is echter onbekend. Mogelijk zou dit tot 2009(?) geduurd hebben. De Grandmixen werden nog wel jaarlijks uitgezonden op Sunshine Live.

Vanaf 16 januari 2021 wordt het programma In The House uitgezonden op radio Sunshine Live en wel op de zaterdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur.

Ping FM[bewerken]

Met ingang van 5 november 2010 werd In The Mix ook uitgezonden op de Belgische commerciële radio- en internetzender Ping FM. Het werd in eerste instantie iedere vrijdagmiddag uitgezonden tussen 17.00 en 18.00 uur en op de zondagavond tussen 18.00 en 19.00 uur. Vanaf 16 januari 2011 werd de uitzending op zondag verplaatst naar 17.00 tot 18.00 uur. Vanaf september 2011 werd alleen nog maar op de zondag uitgezonden. Het betrof vaak vele herhalingen van soms dezelfde aflevering. Tot hoelang de uitzendingen precies geduurd hebben is echter onbekend.

Radio Nostalgie[bewerken]

In de periode 2016-2017 werd In The Mix uitgezonden op de Belgische commerciële radio- en internetzender Nostalgie - What A Feeling. Het programma droeg de naam Dance Classics In The Mix en werd uitgezonden op de vrijdagavond van 18.30 uur tot 21.00 uur. Door programma wijzigingen op de zender moest het programma echter in september 2017 stoppen.

Radio Calletti[bewerken]

Vanaf april 2019 begon Ben Liebrand op het Italiaanse commerciële radiostation Radio Calletti een nieuw wekelijks mix programma In The House en werd uitgezonden op de vrijdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur. Hierin werden de beste house platen van de afgelopen jaren, maar ook nieuwe platen in combinatie met oude disco acapella's naadloos en op toonsoort aan elkaar gemixt. Met ingang van 31 augustus 2020 was Radio Calletti echter genoodzaakt te stoppen met uitzenden in verband met financiële problemen, onder andere ten gevolge van de Corona crisis.

Radio Isla 106[bewerken]

Vanaf eind juli 2020 worden de In The Mix en In The House afleveringen uitgezonden op het Spaanse commerciële radiostation Radio ISLA 106, via de FM en via het internet. Vanaf 2021 wordt de Minimix ook uitgezonden en wel op de vrijdagochtend om 11.15 uur.

Lebonmix Radio[bewerken]

Vanaf 16 januari 2021 is Ben Liebrand ook op de Franse commerciële radio- en internetzender Lebonmix Radio te horen met zijn Grandmix, In The Mix en In The House programma's. Voorafgaand aan de start van de uitzendingen werd er een interview met Ben Liebrand uitgezonden. Het interview op Lebonmix Radio met Ben Liebrand kun je hier beluisteren.

Boogie Bunker Radio[bewerken]

Op zaterdag 6 februari 2021 maakte Ben Liebrand via zijn Facebookpagina bekend, dat zijn mix programma's In The Mix en In The House ook op het commerciële radio- en internetstation Boogie Bunker Radio, Tenerife te horen zijn. De uitzendingen vinden plaats op de donderdagmiddag tussen 14.00 uur en 15.00 uur en tussen 16.00 uur en 17.00 uur.

Paradise FM[bewerken]

Op zaterdag 6 februari 2021 maakte Ben Liebrand via zijn Facebookpagina bekend dat hij ook op radio Paradise FM, Curaçao te beluisteren zal zijn met zijn In The Mix programma, op de zaterdagavond tussen 20.00 en 21.00 uur, lokale tijd (Nederlandse tijd is tussen 01.00 uur en 02.00 uur!)

Zie ook[bewerken]

Draailijsten / Playlist In The Mix[bewerken]
Draailijsten / Playlist In The Mix (KLM In-Flight Entertainment)[bewerken]


Draailijsten / Playlist In The Mix (Buitenlandse Zenders)[bewerken]
Minimixen[bewerken]

Draailijsten / Playlist Ben Liebrand In The House[bewerken]


Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Veronica gids, VOO, 26 maart 1983 
  2. Veronica gids, VOO, 15 november 1985 
Dit artikel is een beginnetje. Radiopedia nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren. Crystal txt.png