De geschiedenis van de zeezenders (Radio Mi Amigo)

Uit Radiopedia
De geschiedenis van de zeezenders
Radiostation Radio Mi Amigo
Periode 1976
Eerste uitzending 4 januari 1976
Laatste uitzending 29 augustus 1976

De geschiedenis van de zeezenders was een radioprogramma uitgezonden door de zeezender Radio Mi Amigo van 4 januari 1976 tot 29 augustus 1976.

Het programma werd gemaakt de Vereniging voor Vrije Radio en was te beluisteren op de zondagmiddag van 16:30 tot 17:00 uur. De laaste aflevering, uitgezonden op 28 augustus 1976, was van 16:15 tot 17:00 uur. Pierre van Gent presenteerde de programma's.[1]

Niet alle programma's zijn ook uitgezonden.

Nr. Datum Omschrijving
1 4 januari Wat is vrije radio ? Wat zijn zeezenders? Het ontstaan van Radio Mercur in 1958). Ontstaan van Vereniging voor Vrije Radio.
2 11 januari De oprichting van Radio Veronica. Het ontstaan van Radio Nord voor de kust van Zweden. Oprichting en einde van Danmarks Commercielle Radio.
3 18 januari Moeilijkheden rond Radio Mercur en ontstaan van Radio Syd. Radio Veronica en liefdadigheidsacties. De oprichting van [[Radio Antwerpen|Radio Uilenspiegel] met unieke programmafragmenten.
4 25 januari Radio Uilenspiegel-programma's en einde.Radio Syd opgepakt door de justitie met opname van een Syd-programma. Radio Nord en Radio Mercur moeten ermee ophouden.
5 1 februari Engeland krijgt haar eerste zeezenderzeezenders in 1964: Radio Caroline en Radio Atlanta. Het ontstaan van Radio Caroline-North en Radio Caroline South.
6 8 februari Oprichting van RTV Noordzee vanaf het REM-eiland. Radio Sutch en Radio Invicta beginnen vanaf oorlogsforten.
7 15 februari Radio Sutch wordt Radio City. De dood van Tom Pepper van Radio Invicta met een uniek fragment. Het succes van Radio Caroline. De start van Radio London. Radio Invicta wordt King Radio.
8 22 februari Radio London-song. Radio London-commercials. Radio Caroline-jingles. Radio City-fragmenten. Radio London-jingles. King Radio verandert in Radio 390. Hilversum 3 wordt opgericht. Radio Veronica-programmafragmenten.
9 29 februari Tower Radio. Radio Scotland wordt opgericht in 1965. Radio London-programmafragmenten. Radio Caroline en Radio Syd krijgen opnieuw last met de weerelementen. Radio Caroline zendt nu uit vanaf de Cheeta II van Radio Syd.
10 7 maart Radio Caroline gaat uitzenden op 259 meter. Radio Hauraki gaat uitzenden voor de kust van Nieuw-Zeeland. De oprichting van Radio England en Britain Radio. Britain en England-jingles plus programmafragmenten. Radio 270 komt erbij. Radio City wordt overvallen en Reg Cèlvert wordt gedood.
11 14 maart Testuitzendingen Radio Caroline North op 259 meter. Radio England staakt haar uitzendingen. Radio Dolfijn in de ether. Britain's Better Music Station (BBMS) houdt er ook mee op. Officiële start van Radio Hauraki. Sportshow-fragment op Radio London.
12 21 maart Nieuwsuitzendingen van BBC, Radio England, Radio London, Radio City en Radio Caroline. Promotietape van Radio London die naar potentiële adverteerders werd gestuurd.
13 28 maart Radio City uit de lucht. Britain Radio-jingles. De start van Radio 355. Radio Dolfijn verandert in Radio 227. Radio London begint met vrije radio-acties. Ook Radio Scotland en Radio Caroline voeren dergelijke acties.
14 4 april Het einde van de Britse zeezenders nadert. Laatste dagen van de diverse stations worden gevuld met herinneringen. Afscheidsprogramma's. Sluiting Radio London. Radio Caroline Caroline rouwt om die sluiting.
15 11 april Einde van Radio Scotland en Radio 270 op 14 augustus 1967. Radio Caroline gaat verder met Johnnie Walker en Robbie Dale.
16 18 april BBC Radio One komt in de lucht als alternatief voor de zeezenders op 30 september 1967. Radio One-jingles. Op 27 januari 1968 komt de Tiri I van Radio Hauraki in moeilijkheden. Het Hauraki-schip strandt, maar wordt vervangen door de Tiri II. Rederij Weismuller sleept de beide Caroline-schepen de haven van Amsterdam binnen op 3 maart 1968.
17 25 april Radio Veronica blijft in Europa als enige zeezender over en huurt voor een korte periode ook zendtijd bij Radio Popular de Mallorca. Robbie Dale introduceert nieuwe jingles. Radio Hauraki wordt oogluikend toegestaan door de Nieuw-Zeelandse autoriteiten. Radio Veronica neemt nieuwe studio's in gebruik. Oprichting van het Radio Veroniva Racingteam. De Galaxy van Radio London in de haven van Hamburg. De opzet van een Duitse zeezender mislukt. Meister en Bollier verschijnen op het toneel. De MS Mebo II wordt zendklaar gemaakt. Eerste testuitzendingen en officiële uitzending.
18 2 mei Radio Hauraki wordt legaal op 1 juni 1970. Tijdens de Britse verkiezingen in 1970 verandert Radio Noordzee Internationaal haar naam in Radio Caroline International. Op 24 augustus start Radio Noordzee Internationaal definitief op de 220 meter na een hele reeks andere golflengten te hebben gebruikt. RNI-jingles.
19 9 mei De eerste uitzending van de zeezender Capital Radio op 24 september 1970. Kees Manders en Dhr. Herrema proberen de MS Mebo II te kapen.
20 16 mei Op 24 september 1970 gaat Radio Noordzee Internationaal uit de ether om Radio Veronica tesparen. Radio Veronica betaalt hiervoor 1 miljoen gulden. Het Radio Marina-project mislukt. Capital Radio slaat van haar anker, strandt op de Nederlandse kust en komt niet meer terug. De Radio Veronica-nierstichting-actie. Op 5 januari 1971 kapen Meister en Bollier de MS Mebo II terug.
21 23 mei De tweede start van Radio Noordzee Internationaal en de introductie van de Nederlandstalige uitzendingen op het station. RNI-jingles. Mebo Ltd wint het proces tegen Radio Veronica.
22 30 mei Bomaanslag op de MS Mebo II door Radio Veronica. Dit feit is de aanleiding tot het verdwijnen van de zeezenders in Nederland.
23 6 juni Door omstandigheden is deze aflevering niet uitgezonden. De actie "Veronica gaat door". Het zendschip MV Mi Amigo wordt omgebouwd tot een piratenmuseum. Eerste testuitzendingen van Radio Caroline op de 259 meter op 17 september 1972.
24 13 juni Radio Veronica verandert van golflengte en gaat van 192 meter naar 538 meter. Radio Veronica bestaat 12 1/2 jaar. Radio Noordzee Internationaal 2 op de 192 meter mislukt.
25 20 juni Het programma Driemaster op Radio Noordzee Internationaal. Testuitzendingen van Radio 199 vanaf de MV Mi Amigo.
26 27 juni De Norderney van Radio Veronica strandt op het Scheveningse strand. De Veronica gaat door-actie. Veronica-jingles. Start van Radio Caroline op de 259 meter.
27 11 juli Dit programma is door omstandigheden niet uitgezonden. De start van Radio Atlantis vanaf de MV Mi Amigo. Radio Condor.
28 18 juli Radio Atlantis hervat haar uitzendingen vanaf de MV Jeanine. De start van Radio Mi Amigo op 1 januari 1974.
29 25 juli Fragmenten van Radio Atlantis-programma's. De laatste dagen van Radio Noordzee Internationaal. De MV Jeanine loopt op het strand. Tests van Radio Atlantis op de kortegolf. Radio Mi Amigo gaat door. Radio Veronica en Radio Atlantis-jingles.
30 1 augustus Einde van de Engelstalige uitzendingen van Radio Noordzee Internationaal. Fragment met Andy Archer en jingles. Einde van de korte golf service van Radio Noordzee Internationaal.
31 8 augustus Dit programma is door omstandigheden niet uitgezonden. Closedown van Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal op 31 augustus 1974.
32 15 augustus Ook dit is door omstandigheden niet uitgezonden. Radio Mi Amigo en Radio Caroline gaan definitief door. Op 17 februari 1975 worden de Mi Amigo-studio's in België door de BOB opgedoekt. De Norderney wordt Amsterdam binnengesleept. De MV Mi Amigo op drift en geënterd door de Britse Marine. De Veronica Omroep Organisatie voor het eerst op Hilversium 4.
33 22 augustus Radio Caroline start met haar Loving Awareness'-campagne. De geschiedenis van de Voice of Peace.
34 29 augustus Afsluiting van de reeks De Geschiedenis van de Zeezenders met 50 jingles van alle zeezenders.

Referenties[bewerken]

  1. Radio Mi Amigo VVVR diverse uitzoekopnames , radiotrefpunt.nl (3 oktber 2021), geraadpleegd op 16 oktober 2021