Ben Liebrand: verschil tussen versies

Uit Radiopedia
Regel 3: Regel 3:


== Awards ==
== Awards ==
In 1988 ontvangt hij de Best Remixer Award: DMC<ref>[http://www.liebrand.nl/la/awards/remixer.html Liebrand.nl] ''Best Remixer 1988 DMC Award'' (Gevonden april 2021)</ref>, gekozen door leden wereldwijd, van de Disco Mix Club.
In 1988 ontvangt hij de Best Remixer 1988 DMC Award<ref>[http://www.liebrand.nl/la/awards/remixer.html Liebrand.nl] ''Best Remixer 1988 DMC Award'' (Gevonden april 2021)</ref>, gekozen door leden wereldwijd, van de Disco Mix Club.


In 1991 ontvangt hij een France achievement Award 1991 No. 1 Remixer in the World <ref>[http://www.liebrand.com/la/awards/dmcfrance.html Liebrand.com] ''France achievement Award 1991'' (Gevonden 13-05-2021)</ref> via DMC Frankrijk
In 1991 ontvangt hij de "France achievement Award 1991 No. 1 Remixer in the World" <ref>[http://www.liebrand.com/la/awards/dmcfrance.html Liebrand.com] ''France achievement Award 1991'' (Gevonden 13-05-2021)</ref> via de leden van DMC Frankrijk.


Op 2 november 1992<ref>[http://liebrand-audiografie.nl/magazines/BenTalk_1993_01.pdf Liebrand Audiografie] ''BenTalk nr.01 1993'' (Gevonden april 2021)</ref> ontvangt Ben Liebrand op het Dance Connexion Gala de Dutch Achievement Award 1992 voor Best Dutch Dance Producer. <ref>NL achievement Award 1992 [http://www.liebrand.com/la/awards/danceaward.html Liebrand.com]'' Best Dutch Dance Producer'' (Gevonden April 2021)</ref>
Op 2 november 1992<ref>[http://liebrand-audiografie.nl/magazines/BenTalk_1993_01.pdf Liebrand Audiografie] ''BenTalk nr.01 1993'' (Gevonden april 2021)</ref> ontvangt Ben Liebrand op het Dance Connexion Gala de Dutch Achievement Award 1992 voor Best Dutch Dance Producer. <ref>NL achievement Award 1992 [http://www.liebrand.com/la/awards/danceaward.html Liebrand.com]'' Best Dutch Dance Producer'' (Gevonden April 2021)</ref>

Versie van 14 mei 2021 18:17

Ben Liebrand

Zijn volledige naam is Bernardus C. Liebrand en is geboren op 27 september 1960 in Nijmegen (Gelderland). Hij wordt gezien als de eerste Nederlandse DJ en (zelf aangeleerde) mixer (alsook remixer, muziekproducer, artiest, songwriter, 3d computer-graphic-designer), die in 1983, mede door Lex Harding, het eerste non-stop radioprogramma In The Mix bij VOO samenstelde met de allernieuwste import dansmuziek. Door zijn introductie van het naadloos aan elkaar mixen van dansplaten op zowel toonhoogte als tempo, als mede door het maken van remixen[1] van bestaande platen, werd hij onder andere een groot voorbeeld [2] voor de hedendaagse Nederlandse DJ's, zoals Armin van Buuren, DJ Tiësto en DJ Jean.

Awards

In 1988 ontvangt hij de Best Remixer 1988 DMC Award[3], gekozen door leden wereldwijd, van de Disco Mix Club.

In 1991 ontvangt hij de "France achievement Award 1991 No. 1 Remixer in the World" [4] via de leden van DMC Frankrijk.

Op 2 november 1992[5] ontvangt Ben Liebrand op het Dance Connexion Gala de Dutch Achievement Award 1992 voor Best Dutch Dance Producer. [6]

Op 19 oktober 2017 kreeg Ben Liebrand, als eerste, de Lifetime Achievement Award uitgereikt tijdens de Nightlife Awards op het Amsterdam Dance Event (ADE).

Op 9 maart 2020 kreeg hij, voor zijn jarenlange inzet en bijdrage aan de muziekindustrie, de Nederlandse Buma Gouden Harp uitgereikt [7]. Kijk hier naar de uitreiking.

In The Mix

Op 2 april 1983 startte VOO (Veronica Omroep Organisatie) op Hilversum 1 met het nachtelijke programma In The Mix.[8] Het was het eerste radioprogramma waarin niet gesproken werd door de Diskjockey. De nieuwste dansplaten (voornamelijk import muziek uit Amerika, Engeland, Duitsland en Italië) van dat moment, werden tonaal en in een gelijkmatig tempo, non-stop aan elkaar gemixt door hem. Aan het einde van het programma werd meestal in de laatste minuut - weliswaar door wisselende presentatoren (oa. Annette van Trigt, Peter Teekamp, Simone Walraven), maar niet door Ben Liebrand zelf(!) - de gedraaide platen afgekondigd. In The Mix maakte onderdeel uit van Oh, wat een nacht (VOO). Tot en met 23 november 1985 werd dit non-stop mix programma van een uur uitgezonden.[9] De uitzending was iedere vrijdagnacht van 02:00 tot 03:00 uur. Echter, doordat de VOO nog geen A-Status had, moest men op Hilversum 1 de zendtijd op de vrijdagnacht delen met een andere omroep (oa. EO). Het kwam dus voor, dat het programma één of twee weken niet achtereen werd uitgezonden. Soms zat er een langere tijd tussen i.v.m. uitzendingen van sport evenementen. De doelgroep van het In The Mix programma bestond uit het voornamelijk jongere disco publiek. Er zijn in 1983 totaal 25 afleveringen uitgezonden. In 1984 waren dit 30 afleveringen en in 1985 waren dit totaal 27 afleveringen. Het programma eindigde op 23 november 1985, na totaal 82 afleveringen, met een extra speciale Classics Mix, waarin de beste disco platen tussen 1977 en 1982 de revue passeerden.

Grandmix

Uit het In The Mix programma ontstond in 1983 de Grandmix. In eerste instantie werd de Grandmix 1983 bij de afkondiging benoemd als "Monstermix". Deze jaarlijkse afsluiting, die in de laatste week van de maand december werd uitgezonden, bestond uit meer dan 100 van de beste dansplaten van het desbetreffende jaar en kwamen in bijna een uur tijd aan elkaar gemixt voorbij, wat qua lengte uniek was voor die tijd. Het maken van de Grandmix duurde meestal de volledige maand december. Tussen 1983 en 1992 zijn erin totaal 10 jaarmixen door Ben Liebrand gemaakt. De naam Grandmix is door Ben Liebrand geregistreerd als handelsmerk.

Mede door de weinige response op zijn mixen (er was immers in die tijd nog geen internet!), als ook de vele illegale bootlegs die van zijn Grandmixen werden gemaakt, waardoor hij aan inkomstenderving [10] leed, stopte hij in 1993 met het maken van nieuwe Grandmixen.

Mede door de opkomst van het internet, waaruit bleek dat er een grote schare Liebrand fans actief waren in een Mixfreaks mailinglist, als ook door de inzet van Ben Liebrand zelf, keerde in 1999 de Grandmix terug op de radio. Iedere maand werd er een Grandmix uitgezonden op de commerciële radiozender Radio 538. Op 31 december van dat jaar kwam er een nieuwe Grandmix uit met als titel de Grandmix The Millennium Edition en duurde bijna 3 uur, wat uniek was. In deze bijna 3 uur lange mix kwamen de beste dansplaten van de jaren 1975 t/m 1999 voorbij en werd tevens uitgebracht op CD.

Vanaf het jaar 2000 keerde de officiële Grandmix terug. De lengte werd in overleg met Sony/BMG, gewijzigd naar bijna 3 uur, waarbij de mix tevens op een 3 CD-box verscheen, wat voorheen niet mogelijk was t.g.v. het niet vrij kunnen krijgen van alle rechten en licenties.

Met ingang van 2019 worden er geen Grandmixen meer uitgebracht op CD, dit t.g.v. veranderingen in de muziek industrie, als de teruglopende verkoop van CD's en daarnaast problemen met het vrij krijgen van de licenties, maar ook het aanhoudend illegaal verspreiden van Grandmixen via het internet, waardoor inkomsten worden misgelopen door de maker en de artiesten.

Hieronder volgt een citaat, vertaald uit het engels van wat Ben Liebrand op zijn Facebookpagina op 31 december 2020 bekend maakte omtrent deze beslissing:

WAAROM KAN HET NIET OP CD OF DIGITAAL WORDEN UITGEBRACHT?

"Allereerst jarenlang illegaal kopiëren, en de daaropvolgende afname van de steun van de samenwerkende platenmaatschappijen. Het is geen kwestie van royalty's, die betalen we al jaren en jaren graag uit. Het is een kwestie van platenmaatschappijen die een licentie willen kopen. Die bereidheid hangt af van verkoopcijfers, en met de vele illegale kopieën is die bereidheid de afgelopen jaren afgenomen. Hoe het werkt: Met het uitbrengen van een album is ongeveer een vijfde van de inkomsten beschikbaar voor royalty's. Met een tracklijst van 100 nummers ontvangt elke track 1/100 van dat 1/5e deel van de royalty-inkomsten. Het is dus belangrijk dat er voldoende inkomsten worden gegenereerd zodat bedrijven bereid blijven om mee te doen. De verkoop is sinds eind jaren 90 gedaald, maar toch bleef de verkoop van Grandmix in vergelijking sterk. De illegale kopieën werden het probleem. Mensen denken gewoon dat die ene kopie (hun eigen illegale kopie) het verschil niet zal maken. Maar met velen op die manier denken, hebben die mensen de Grandmix-serie tot een einde gebracht. Zie je, als de kosten voor het opstellen van het papierwerk meer bedragen dan die 1/100ste van een aandeel in de royalty's, verdween de steun voor een project als The Grandmix langzaamaan. Daar bovenop kwamen de recente veranderingen en fusies tussen bedrijven, met nieuw beleid, die nu helemaal geen licenties meer hebben. De bereidheid om te steunen en die beleidswijzigingen hebben het lot van de Grandmix-jaarmixen bezegeld. Het is voorbij... Het is inderdaad heel triest."

Minimix

Naast het In The Mix programma en de Grandmix, ontstond in 1984 het item "In De Minimix" (later werd dit Minimix, afgekort tot MMX), dat in het VOO radioprogramma van Bart en Van Inkel (VOO) (in oktober 1984 werd dit de Curry & Van Inkel Show en nog later de Stenders & Van Inkel Show) en daarna zelfs nog Staverman & Van Inkel) op vrijdagavond, twee platen over acht, wekelijks werd uitgezonden. Vanaf 25 april 1986 werd het tijdstip verplaatst naar twee platen over negen. De Minimix duurde in eerste instantie ongeveer 15 minuten, waarin meestal meerdere platen van één artiest aan elkaar werden gemixt. Na verloop van tijd kwam de nadruk van de Minimix te liggen op een remix van één oude of ook van een nieuwe plaat. Een aantal van deze remixen kreeg internationale bekendheid, waaronder Phil Collins (In The Air Tonight), Hot Chocolate[11] (Sexy Thing), Bill Withers (Lovely Day), Dimples D. (Sucker DJ), Sting (An Englishman in New York), Karl Keaton (Love's Burn), Salt 'N' Pepa (Let's Talk About Sex) en nog vele andere.

Met ingang van 1994 stopt het item op de Nederlandse radio, ten gevolge van nog onbekende redenen [12]. Op 14 mei 1994 wordt echter nog wel een speciale aflevering gemaakt door Jeroen van Inkel, waarin nog eenmaal de beste Minimixen van Ben Liebrand worden gedraaid.

Na een stilte van 5 jaar, kwam in 1999 de Minimix eenmalig terug op Radio 3. Mede door de inzet van Ben Liebrand zelf, als ook door zijn fans van onder andere de Mixfreaks mailinglist, die actief waren op het internet. Dit was op 12 juni 1999. Ben Liebrand was te gast in het radioprogramma van DJ Sven & Dave op Radio 3FM van (BNN). De uitzending was tussen 19.00 uur en 20.00 uur. Naast interviews en oude Minimixen was er ook de primeur van een nieuwe "mysterieuze" Minimix.

Op 4 februari 2000 keerde de Minimix terug op Radio 538 in het vrijdagavond radioprogramma Radio Lindo van Lindo Duvall. De oude traditie van 2 platen over 8, zoals het vroeger in het begin ooit was begonnen, wordt weer in ere hersteld. Vanaf 2001 verhuisd de Minimix naar de zaterdagmiddag om ongeveer 14.50 uur in de radioshow van Lindo Duvall op Radio 538. Vanaf 11 januari 2002 verhuisd de Minimix weer terug naar de vrijdagavond om ongeveer 21.50 uur tijdens de show van Lindo Duvall op Radio 538.

Na de uitzending van 15 maart 2002, werd het plotseling stil rondom de uitzendingen. Na anderhalf jaar stilte kwam in 2004 de Minimix weer terug op de commerciële radiozender Radio Veronica en werd de Minimix (zowel oude als nieuwe!) uitgezonden in het eerste uur van het drie uur durende In The Mix programma van Ben Liebrand zelf.

Vanaf 2005 kwam de Minimix terug in het zaterdagavond programma Disco Inferno van DJ Sven, en werd uitgezonden iets na negen uur. Op 7 oktober 2006 verschuift de Minimix samen met het programma Disco Inferno van DJ Sven naar het latere tijdstip van 23.10 uur. Vanaf 17 november 2006 komt de Minimix ook weer terug op de vrijdagavond om twee platen over negen en wel in het programma van DJ Erwin Peters Avonturen Show op Radio Veronica. Vanaf dat moment is de Minimix zelfs twee keer per week te beluisteren, zowel op de vrijdag- als de zaterdagavond. Een klein jaar later komt met ingang van 31 augustus 2007 de Minimix op de vrijdagavond weer te vervallen.

Vanaf 20 december 2008 verhuisd het programma Disco Inferno van DJ Sven en daarmee ook de Minimix weer naar het tijdstip van vroeger: twee platen over negen! Met ingang van zaterdag 2 oktober 2010 verandert het programma Disco Inferno de naam in Club Classics. Bijna twee jaar later verandert op 30 juni 2012, de uitzendtijd van de Minimix weer terug naar twee platen over acht. Op 25 april 2015 verhuisd de Minimix weer naar twee platen over negen.

Op 10 juli 2015 verhuisd de Minimix naar het programma WeekendRick van Rick van Velthuysen op de vrijdagavond rond de klok van 19.10 uur.

Bijna een jaar later verhuisd de Minimix vanaf april 2016 naar het radioprogramma "Martijn In De Middag" van Martijn Muijs en Nicky Verhage op Radio Veronica en blijft daar tot eind 2016. Tussen januari 2017 en september 2018 blijft het stil rondom de Minimix.

Vanaf 7 september 2018 wordt de Minimix uitgezonden op de commerciële radiozender Radio 10 en wordt dan in het vrijdagochtend programma Ekdom in de morgen van Gerard Ekdom gedraaid rond 08.45 uur. De Minimix wordt vanaf dat moment omgedoopt tot ''De Bijna Weekend Minimix'' en krijgt dan ook de afkorting MMX.

Vanaf februari 2021 wordt de Minimix ook internationaal uitgezonden op de vrijdagochtend in onder andere het ochtend radioprogramma op Paradise FM te Curaçao, op het Spaanse radiostation Radio ISLA 106 Ibiza en Mallorca rond 11.15 uur en op het Franse radiostation Lebonmix Radio op de vrijdagmiddag. Bij Lebonmix Radio wordt de Minimix zelfs twee keer uitgezonden, om 17.00 uur en om 18.00 uur!

Liebrand Images

Vanaf 1991 heeft hij zich naast audio ook toegelegd op 3d-animaties en startte hij Liebrand Images en was zelfs een periode een officiële Silicon Graphics Reseller[13]. Hij maakte onder andere gebruik van 3D softwareprogramma Softimage 3D Extreme. Zo maakte hij onder andere de CD hoezen en animaties voor diverse tv-reclames; waaronder die van Pepsi, de CD-serie Thunderdome[14], Happy Hardcore, Mega Dance, Radio 538[15] en leaders van TMF[16] (The Music Factory) en animaties voor KLM[17], als ook videoclips voor onder andere Alan Parsons,The Time Machine[18], Atlantic Ocean, Trance-Atlantic[19] en 2 Brothers on the 4th Floor, Fairytales[20]. Hij is tevens verantwoordelijk voor een groot deel van de animaties[21] die Armin van Buuren gebruikt tijdens zijn optredens. Hij ontwerpt al zijn CD hoezen, labels en videopromo's zelf.

In The House

In april 2019 kwam Ben Liebrand met een nieuw mixprogramma genaamd "Ben Liebrand In The House". Het werd voor het eerst uitgezonden op 5 april 2019 op de Italiaanse commerciële - met voornamelijk house georiënteerde muziek - radiozender Radio Calletti op vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. De platen die gebruikt worden zijn voornamelijk house gerelateerde muziek wat tevens gecombineerd wordt met acapella's van oude bestaande disco muziek.

Radio Nova

Met ingang van 5 januari 2007 werd In The Mix ook uitgezonden op de Finse radiozender Radio Nova. Het programma werd gedraaid binnen het programma Peilipallo van DJ Kaippa en was te beluisteren op de zaterdagavond tussen 22.00 uur en 23.00 uur lokale tijd. Het is onbekend tot hoelang In The Mix op deze radiozender is uitgezonden.

KLM In-Flight Entertainment

Met ingang van 2007 werden op de intercontinentale vluchten van de KLM een 2 tot 2,5 uur durende In The Mix aflevering uitgezonden. De afleveringen liepen van 2007 tot 2016 en zijn er totaal 31 afleveringen gemaakt, met een regelmaat van tussen de 2 tot 7 afleveringen per jaar. Dit heeft geduurd tot in 2016, waarna dit stopte t.g.v. niet correcte afhandeling van de muziekrechten door een extern bedrijf.

Sunshine Live

Vanaf zaterdag 17 maart 2007 werd zijn programma In The Mix iedere zaterdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur, ook op de Duitse commerciële radiozender Sunshine Live uitgezonden. In tegenstelling tot de uitzending in Nederland, waar In The Mix één uur duurde, werd het op de Duitse zender uitgerekt tot een twee uur durend programma. Dit laatste kwam onder andere doordat tijdens de uitzending, diverse reclameblokken, nieuwsbulletins en jingles te horen waren. Het betrof meestal uitzendingen, die al eerder op de Nederlandse radio waren te horen, maar door de onderbrekingen was de mix dus niet naadloos. Tot hoelang de uitzendingen van In The Mix op Sunshine Live precies geduurd heeft is echter onbekend. Mogelijk zou dit tot 2009(?) geduurd hebben. De Grandmixen werden nog wel jaarlijks uitgezonden op Sunshine Live.

Vanaf 16 januari 2021 wordt het programma In The House uitgezonden op radio Sunshine Live en wel op de zaterdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur.

Ping FM

Met ingang van 5 november 2010 werd In The Mix ook uitgezonden op de Belgische commerciële radio- en internetzender Ping FM. Het werd in eerste instantie iedere vrijdagmiddag uitgezonden tussen 17.00 en 18.00 uur en op de zondagavond tussen 18.00 en 19.00 uur. Vanaf 16 januari 2011 werd de uitzending op zondag verplaatst naar 17.00 tot 18.00 uur. Vanaf september 2011 werd alleen nog maar op de zondag uitgezonden. Het betrof vaak vele herhalingen van soms dezelfde aflevering. Tot hoelang de uitzendingen precies geduurd hebben is echter onbekend.

Radio Nostalgie

In de periode 2016-2017 werd In The Mix uitgezonden op de Belgische commerciële radio- en internetzender Nostalgie - What A Feeling. Het programma droeg de naam Dance Classics In The Mix en werd uitgezonden op de vrijdagavond van 18.30 uur tot 21.00 uur. Door programma wijzigingen op de zender moest het programma echter in september 2017 stoppen.

Radio Calletti

Vanaf 5 april 2019 begon Ben Liebrand op het Italiaanse commerciële radiostation Radio Calletti een nieuw wekelijks mixprogramma genaamd Ben Liebrand In The House en werd wekelijks uitgezonden op de vrijdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur. Hierin werden met name nieuwe house platen in combinatie met oude disco acapella's naadloos en op toonsoort aan elkaar gemixt. Met ingang van 31 augustus 2020 was Radio Calletti echter genoodzaakt te stoppen met uitzenden in verband met financiële problemen, onder andere ten gevolge van de Corona crisis. Het programma ging daarna verder op het Spaanse radiostation Radio ISLA 106.

Radio ISLA 106

Vanaf augustus 2020 worden de In The Mix en In The House afleveringen uitgezonden op het Spaanse commerciële radiostation Radio ISLA 106, zowel via de FM als via het internet. Vanaf 2021 wordt de Minimix ook wekelijks uitgezonden en wel op de vrijdagochtend rond 11.15 uur.

Lebonmix Radio

Vanaf 16 januari 2021 is Ben Liebrand ook op de Franse commerciële radio- en internetzender Lebonmix Radio te horen met zijn Grandmix, In The Mix en In The House programma's. Voorafgaand aan de start van de uitzendingen werd er een interview met Ben Liebrand uitgezonden. Het interview op Lebonmix Radio met Ben Liebrand kun je hier beluisteren.

Boogie Bunker Radio

Op zaterdag 6 februari 2021 maakte Ben Liebrand via zijn Facebookpagina bekend, dat zijn mix programma's In The House en In The Mix ook op het commerciële radio- en internetstation Boogie Bunker Radio, Tenerife te horen zijn. De uitzendingen vinden plaats op de donderdagmiddag tussen 13.00 uur en 14.00 uur en tussen 16.00 uur en 17.00 uur.

Paradise FM

Op zaterdag 6 februari 2021 maakte Ben Liebrand via zijn Facebookpagina bekend, dat zijn In The Mix programma ook op radio Paradise FM, Curaçao te beluisteren zal zijn met zijn In The Mix programma, op de zaterdagavond tussen 20.00 en 21.00 uur, lokale tijd (Nederlandse tijd is tussen 01.00 uur en 02.00 uur!)

Persoonlijk Leven

Hij is getrouwd met Brenda van Raam en hebben samen twee zoons (Fabian en Sascha) en één dochter (Linde). De familie emigreerde in 2010 vanuit hun monumentaal pand Villa Roozenburg in Weurt (Beuningen, Gelderland) naar Okotoks in de provincie Alberta, Canada, waar hij zijn activiteiten voortzet.

Zie ook

Draailijsten / Playlist In The Mix




Draailijsten / Playlist In The Mix (KLM In-Flight Entertainment)


Draailijsten / Playlist In The Mix (Buitenlandse Zenders)








Minimixen

Draailijsten / Playlist Ben Liebrand In The House






Externe link

Referenties

  1. Index Productions Ben Liebrand liebrand.com
  2. Inspired By Ben Liebrand
  3. Liebrand.nl Best Remixer 1988 DMC Award (Gevonden april 2021)
  4. Liebrand.com France achievement Award 1991 (Gevonden 13-05-2021)
  5. Liebrand Audiografie BenTalk nr.01 1993 (Gevonden april 2021)
  6. NL achievement Award 1992 Liebrand.com Best Dutch Dance Producer (Gevonden April 2021)
  7. BUMA Cultuur (6 maart 2020), Ben Liebrand wint Buma Gouden Harp
  8. Veronica gids, VOO, 26 maart 1983 
  9. Veronica gids, VOO, 15 november 1985 
  10. Telegraaf (12-02-2000)Interview
  11. Liebrand Award Hot Chocolate Liebrand.com
  12. [1] BenTalk nr.01 1994
  13. Silicon Graphics Reseller
  14. Thunderdome Images
  15. Radio 538 Images
  16. TMF
  17. KLM Images
  18. The Time Machine
  19. Atlantic Ocean
  20. Fairytales
  21. Animaties
Dit artikel is een beginnetje. Radiopedia nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren. Crystal txt.png