Paul van Gelder

Paul van Gelder
Paul van Gelder
Echte naam Harald Paul van Gelder
Pseudoniem Harky
Geboren 5 april 1947
Schiedam

Paul van Gelder (Schiedam, 5 april 1947) is een Nederlands diskjockey die vooral bekend is geworden door het VARA nachtprogramma Geen tijd, dat is uitgezonden tussen 1989 en 2014. Van Gelder studeerde Nederlandse taal-en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn biologische vader kwam uit Mobile, Alabama.

Loopbaan[bewerken]

Van Gelder begon bij de radio in 1963 als tekstschrijver voor Mies Bouwman (VARA) en Theo Stokkink (KRO) en als programmamaker bij Minjon (AVRO) met ondermeer Felix Meurders, Anne van Egmond en Antoine Bodar.

In 1967 maakt hij programma's voor de zeezender Radio 227 onder het pseudoniem Harky, het eerste horizontaal geprogrammeerde muziekstation gericht op een Nederlands luisterpubliek dat in 1967 wekelijks ongeveer 3 miljoen luisteraars bereikte. Hij introduceerde genres als psychedelic music en soul voor het grote publiek. Paul van Gelder werd als Harky door de lezers van Muziek Parade dat jaar gekozen tot de nummer 3 deejay in België en de nummer 5 deejay in Nederland.[1]

Tussen 1979 en 1981 werkte hij als tekstschrijver en stemmetjesmaker voor de VARA op Hilversum 3 in het absurdistische minihoorspel Tony Klaproos, samen met Rolf Kroes en de VARA-stem van de tachtiger jaren Ad Le Comté. Ook werkt hij in die periode samen met Willem van Beusekom, Koos Zwart, Jan-Douwe Kroeske, Hubert Mol en Henk Westbroek in programma's zoals De Popkrant en Popdonder plus.

Tussen 1989 en 2014 maakt Paul van Gelder voor de VARA het zelf samengestelde Radio 1 nachtprogramma Geen tijd, waarin veel Amerikaanse muziek (Americana) uit heden en verleden werd gedraaid, afgewisseld met live optredens. Daarnaast introduceerde hij radiocartoons in zijn programma, in navolging van Kenny Everett en Anton Kothuis, daarbij een geheel eigen stijl hanterend. Van Gelder was vooral populair bij de intelligentsia.

Vanaf 1975 tot heden was hij ook werkzaak voor diverse andere radiostations zoals Radio Lelystad, Radio Enkhuizen, Big L International, Radio Seagull en TraxxRadio.

Naast diskjockey is Paul van Gelder ook leraar Nederlands, redacteur en muzikant (banjoist/zanger in de groep Bottle up & Go).

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Muziek Parade, Muziek Parade, december 1967