VARA

Uit Radiopedia
VARA
Vara logo.gif
Volledige naam Omroepvereniging VARA
Opgericht 1 november 1925
Voorzitter Hans Andersson
Adres Sumatralaan 49
1217 GP Hilversum
Land Nederland

Bestand:Opening of the VARA building.ogv De VARA is een progressieve radio- en televisie-omroep binnen het Nederlandse publieke bestel opgericht op 1 november 1925.

V.A.R.A. was oorspronkelijk een acroniem voor "Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs". Sinds 1957 heet de omroep echter Omroepvereniging VARA, en is het dus officieel geen afkorting meer. Initiatiefnemers tot de oprichting van de VARA waren de radioredacteur van Het Volk, Levinus van Looi en Ger Zwertbroek, chef bij De Arbeiderspers. Van Looi werd de eerste voorzitter van de VARA en Zwertbroek omroepsecretaris en propagandist. In de beginjaren zond de omroep slechts acht uur per week uit. Vanwege het betrekkelijke amateurisme in die tijd kreeg zij met name van de AVRO-aanhang de bijnaam "Van Armoe Rammelt Alles".[1][2] De V.A.R.A. gaf bouwpakketten uit waarmee de leden zelf een eenvoudig radiotoestel in elkaar konden zetten, de Varadyne.

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Wijfjes, Huub, Het radiotijdperk, 1919-1960
  2. Merwe, Jaap van de (1983) Gerrit Jan Zwertbroek, de paria van de VARA - bijvoegsel Vrij Nederland nr. 15, 16 april 1983