Kees Buurman

Kees Buurman
Kees Buurman.jpg
Geboren 23 oktober 1936
Amsterdam
Overleden 22 augustus 2007
Zuoz, Zwitserland

Kees Buurman (Amsterdam, 23 oktober 1936 - Zuoz (Zwitserland), 22 augustus 2007) was een Nederlands radiomaker.

Hij begon zijn carrière als zestienjarige bij het dagblad Het Vrije Volk. Daarna werd Buurman verslaggever bij de VARA en werkte mee aan de actualiteitenrubriek Dingen van de Dag. Bekend werd Buurman in 1959, toen hij vanaf de motor en vanuit een helicopter verslag deed van de Dam-Dam-race, een snelheidswedstrijd van de Dam in Amsterdam naar die in Zaandam. Een ander bekend programma waar hij aan meewerkte was Marimba. Ook regisseerde hij het hoorspel Paulus de Boskabouter.

Vanaf 1966 werkte hij jarenlang voor de NOS en diens voorganger, waar hij chef van de Hoofdafdeling Actualiteiten, Sport en Bijzondere Projecten was. Daar leverde hij een bijdrage aan de realisering van radio-nachtuitzendingen rond verschillende Apollo maanreizen. In die functie bedacht hij ook een aantal succesvolle programma's zoals Met het oog op morgen, Radio Tour de France en Radio Olympia. Ook was hij achttien jaar lang chef van Langs de Lijn. Buurman beëindigde zijn omroeploopbaan als hoofd amusement bij de AVRO, een functie die hij bekleedde van 1984 tot 1989.

Naast zijn werkzaamheden voor de publieke omroep was Buurman ook vijf jaar lang docent aan de School voor de Journalistiek. Buurman was een groot voorstander van nauwere samenwerking tussen de publieke omroepen.

In de zomer van 2007 overleed Kees Buurman op 70-jarige leeftijd in zijn Zwitserse woonplaats Zuoz.