Gebruiker:Harmen/Radio Mi Amigo

Uit Radiopedia
Radio Mi Amigo
Live studio op de Mi Amigo kleine.jpg
Live studio aan boord van de MV Mi Amigo
Startdatum 1 januari 1974
Einddatum 17 september 1979
Land België
De MV Mi Amigo, het zendschip van het station van 1974 tot 1978.

Radio Mi Amigo was een zeezender voor de Benelux die uitzond vanuit internationale wateren voor de Nederlandse- en Engelse kust vanaf 1 januari 1974 tot 17 september 1979. Hij deed dit vanaf 2 zendschepen, de MV Mi Amigo en de MV Magdalena.

Ontstaan[bewerken]

Op zondag 15 juli 1973 startte de zeezender Radio Atlantis vanaf het schip MV Mi Amigo voor de Nederlandse kust. Er werd zendtijd gehuurd voor drie maanden. Op hetzelfde schip was radiostation Radio Caroline reeds vanaf september 1972 aan een comeback bezig. Nieuw was in 1972 dat er ook Nederlandstalige uitzendingen te beluisteren waren op Radio Caroline.

Deze Britse zender had al een periode voor de Britse kust achter de rug van 1964 tot 3 maart 1968, waarvan de laatste acht maanden nadat de Britse anti-zeezenderwet in werking was getreden. Men stopte om financiële redenen, maar de ervaring uit deze periode zou later nog wel van pas komen.

Voor het eind van deze huurperiode, aflopend op 31 oktober 1973, brak de zendmast op 18 oktober 1973 af tijdens een zeer zware storm op de Noordzee. Daarna werd de huur niet meer verlengd. Daarom ging Adriaan Van Landschoot een eigen zendschip zoeken, want dat was ook goedkoper.

Start Radio Mi Amigo[bewerken]

Maar voor het zendschip was er intussen een andere eigenaar gevonden. Er moest wel eerst een andere zendmast geplaatst worden. Rond Kerstmis werd de zendmast op volle zee recht gezet, omdat het weer op zee toen het kalmst was. De zender kon op 28 december 1973 getest worden.

Het schip werd vervolgens voor 51% gekocht door Sylvain Tack – eigenaar van de fabriek van Suzywafels in Buizingen), uitgever van [[popmuziek|popblad Joepie en sponsor van Vlaamse artiesten als Paul Severs – van de oorspronkelijke eigenaar van Radio Caroline: de Ier Ronan O'Rahilly. Sylvain Tack startte daarop een eigen zender met de naam Radio Mi Amigo.

Uitzendingen[bewerken]

Radio Mi Amigo begon op dinsdag 1 januari 1974 om 12:00 uur met de uitzendingen voor de Vlaamse en Nederlandse luisteraars. Deze werden aanvankelijk legaal opgenomen in de Radio Caroline-studio's aan de Van Hogendorpstraat in Den Haag. De diskjockeys van het eerste uur waren Norbert, die voorheen ook op BRT-Radio 2 te horen was, Bert Bennett, Joop Verhoof en Will van der Steen. Later week Radio Mi Amigo voor de opnames uit naar Breda. De programma's werden met een tender naar het schip gevaren en werden meestal een week later uitgezonden. Radio Mi Amigo werd in korte tijd zeer populair in zowel Nederland als België.

Dankzij Mi Amigo drongen ook Vlaamse artiesten in de Nederlandse hitparade door, bijvoorbeeld Ivan Heylen, Trinity en Octopus. De uitzendingen werden voornamelijk in het Nederlands verzorgd, maar er waren ook Engelstalige en in 1975 korte tijd Franstalige uitzendingen op zaterdagochtend. 's Nachts verzorgde Radio Caroline vanaf hetzelfde schip en op dezelfde golflengte de Engelstalige uitzendingen.

Verdrag van Straatsburg[bewerken]

Totdat de anti-zeezenderwet op zondag 1 september 1974 van kracht werd zond Radio Mi Amigo uit van 6 uur 's morgens tot 7 uur 's avonds, waarna Radio Caroline de uitzendingen overnam. Luisteraars die op zaterdag 31 augustus 1974 een afscheidsprogramma verwachtten kregen van dj Peter van Dam, nadat hij had stilgestaan bij het verdwijnen van de andere zeezenders, te horen: "Wat de luisteraars van Mi Amigo betreft, stemt u morgenochtend om 6 uur wederom af op Radio Mi Amigo" voordat Radio Caroline de uitzendingen overnam om 7 uur. Enkele maanden eerder, toen het nog onduidelijk was of Mi Amigo ging stoppen of doorgaan, was er al wel een afscheidsjingle gemaakt, die echter nooit werd uitgezonden.

Enige tijd later was er te horen dat Radio Mi Amigo een nieuw postadres had, namelijk: Radio Mi Amigo, Platja d'Aro (Playa de Aro heet in het Catalaans Platja d'Aro), provincie Gerona in Spanje. Radio Mi Amigo en Radio Caroline waren toen nog de enig overgebleven zeezenders op de Noordzee.

Op donderdag 29 augustus 1974, drie dagen voordat op zondag 1 september 1974 om 00:00 uur Nederlandse tijd alle uitzendingen illegaal werden, en ook het bevoorraden vanuit Nederland onwettig werd, ging het schip weer voor de Engeland zuidoostkust liggen, waar zendschip MV Mi Amigo (van Radio Caroline South) tijdens de Engelse zeezenderperiode (1964-1968) ook lag verankerd: nabij de kust van Margate (Kent, Engeland); de uitzendingen gingen door. De gedachte hierachter was dat de bevoorrading, liggend voor de Engelse kust, makkelijker zou gaan dan liggende voor de Nederlandse. Nu was de verwachting dat de Nederlandse justitie getergd zou zijn, omdat de zender doorging na invoering van de nieuwe wet, en de bevoorrading dus extra scherp in de gaten zou houden. Door de wisseling van de Nederlandse naar de Engelse kust was de zender minder krachtig, maar nog steeds redelijk te ontvangen in Nederland en België.

De programma's werden na 31 augustus 1974 in het geheim opgenomen in de Buizingense Suzywafelfabriek van Sylvain Tack, maar omdat dit te gevaarlijk werd, werd al snel uitgeweken naar een afgelegen boerderij in het Belgische Opbrakel. Deze werd overvallen in februari 1975 door de Belgische politie, toen nog de bewakings- en opsporingsbrigade (BOB) genoemd, en de opnameapparatuur werd in beslag genomen. Wel werden de programmabanden, het bewijs voor justitie, op tijd gewist. Peter van Dam, dj van Radio Mi Amigo, werd toen samen met zijn toenmalige vriendin opgepakt en heeft uiteindelijk zeven dagen in de cel gezeten. Hierna is hij naar het zendschip gegaan om liveprogramma's te doen. Omdat er ook op andere plaatsen nog illegale opnamestudio's waren (onder andere in Brugge en Enschede), kon redelijk veel apparatuur, platen en ander materiaal worden meegenomen toen ze moesten vluchten uit Nederland en België.

Er werd naar Spanje uitgeweken omdat dat het enige west-Europese land was dat het Verdrag van Straatsburg niet had ondertekend. Toen in Nederland het Verdrag van kracht werd (1 september 1974), haakte diskjockey Ad Petersen, die als Ad Roland ook voor Hilversum 3 (bij de TROS) werkte, af: hij kon niet tegelijkertijd voor een legaal en een illegaal radiostation werken. De andere dj's gingen nog een half jaar door, de illegale periode in, tot de ballingschap naar Spanje, begin 1975. Uiteindelijk gingen maar drie diskjockeys (Peter van Dam, Joop Verhoof en Bert Bennet) mee naar Spanje. Deze werden aangevuld met onder andere ex-medewerkers van de andere zeezenders die wel wilden emigreren (onder andere de ex-zeezender Veronica-dj's Stan Haag (inmiddels overleden) en Bart van Leeuwen).

Programma's voor Radio Mi Amigo werden voortaan opgenomen in de villa van Sylvain Tack in Platja d'Aro in Spanje. De opnamebanden (op cassettebandjes) werden dan met de Europa Buslijn, een wekelijkse verbinding voor vakantiegangers, van Spanje naar de Benelux (o.a. België) vervoerd, om dan via geheime bevoorrading met schepen en soms zelfs per vliegtuig naar het zendschip te gaan. Radio Mi Amigo was de allereerste zeezender die cassettebandjes gebruikte voor programma's omdat die veel minder plaats innamen dan de grote 26 cm-spoelen die daarvoor werden gebruikt.Dit gebeurde aan het begin van de illegale periode, omdat cassettebandjes beter weg te smokkelen waren. Het enige verschil is wel dat de snelheid van cassettebandjes maar 4,75 cm/s is, terwijl 26 cm-spoelen met snelheid van 9,5 of 19 cm/s (of zelfs 38 cm/s) werden opgenomen; de geluidskwaliteit van cassettebandjes is dan ook over het algemeen iets minder. Door de grote afstand tussen Spanje en het zendschip (meer dan 1000 km) moesten de Nederlandstalige programma's minstens 14 dagen van tevoren zijn opgenomen. De Radio Mi Amigo Top 50 op zaterdag werd meestal maar zeven dagen van tevoren opgenomen om dan per vliegtuig naar het schip te worden gebracht. Desondanks ontbraken vaak platen die 'nieuw' binnenkwamen in de lijst.

De bandjes werden uit verschillende havens in het geheim aan boord gebracht. Radio Caroline verzorgde de nachtelijke uitzendingen rechtstreeks van boord. Bekende medewerkers die meeverhuisden naar Spanje zijn Peter van Dam (echte naam Peter Nijdens), Joop Verhoof (inmiddels overleden) en Bert Bennet. Veel later kwam Bart van Leeuwen erbij (echte naam Ton Egas), die eerst live aan boord zat.

Bloeitijd[bewerken]

Rond 1976 en 1977 beleefde de zender de grootste bloeitijd. Een deel van de programma's werd ook live uitgezonden, de rest kwam uit Platja d'Aro. Diskjockeys uit die periode waren onder andere Bart van Leeuwen, Marc Jacobs (alias van Rob van Dam), Frank van der Mast (alias van Jan de Hoop) Stan Haag en Michelle, Herman de Graaf, Hugo Meulenhof en Haike Dubois, de inmiddels overleden echtgenote van programma-technicus Maurice Bokkebroek (echte naam: Michel Moorkens). In 1977 werd de ploeg aangevuld met Ferry Eden en Ton Schipper. In 1978 volgden Rob Hudson (alias van Ruud Hendriks), Dick Verheul en Johan Visser (pseudoniem van Ron Bisschop) 's Avonds nam Radio Caroline de uitzendingen over, al gebeurde het regelmatig dat daarbij ook diskjockeys van Mi Amigo aanwezig waren.

In die bloeitijd begon Mi Amigo echter te wankelen. Het schip werd minder zeewaardig door lekkages; het gebeurde steeds vaker dat de zender enkele dagen uit de ether verdween na ruw weer op zee. Hier liet zich ook de wetgeving voelen. Het schip kon niet voor onderhoud aan land gebracht worden. Maar de bemanning bleef er de goede moed in houden om toch door te gaan, ondanks averij, wespenplagen en andere ongemakken.

Einde[bewerken]

Radio Mi Amigo staakte de uitzendingen voorlopig op 20 oktober 1978, toen de generatoren het af lieten weten. Sylvain Tack besloot het station op te doeken.

In 1978 kreeg hij van de Spaanse autoriteiten het verzoek de radio-activiteiten op Spaanse bodem te beëindigen. Spanje wilde lid worden van de Europese Unie en nu oefenden Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk druk uit om het Verdrag van Straatsburg te ondertekenen. Tack was met andere mensen bezig met een nieuw project. Radio Mi Amigo vanaf een ander zendschip. Maar omdat Spanje wegviel besloot hij zich terug te trekken.

Het zendschip bleef op de Noordzee, terwijl Radio Caroline ook zweeg. Op 19 januari 1979 maakte de Mi Amigo zwaar slagzij, maar Radio Caroline overleefde de wet, een tekort aan financiën, en de natuurelementen. Op Paaszondag 15 april 1979, de 15e verjaardag van Radio Caroline, was de zeezender, nu zowel in het Engels als in het Nederlands, terug.

Vanaf zendschip Magdalena[bewerken]

Terwijl iedereen dacht dat het einde van de zeezenders in zicht was, kwam niet alleen Radio Caroline terug, maar ook Radio Delmare (5 juni 1979) en tot een ieders verbazing ook Radio Mi Amigo op 1 juli 1979.

Radio Mi Amigo zond uit vanaf de Magdalena, maar meer dan 3 maanden duurde het verhaal niet. Zendschip Magdalena kwam na diverse rondvaarten op de Noordzee, wegens een te zwak anker in de Nederlandse wateren terecht, waarna het vastliep op het strand van Goeree, en werd in beslag genomen op 21 september 1979. Omdat Radio Caroline eerder op 15 april (paaszondag 1979) was begonnen met Nederlandstalige uitzendingen en de meeste Mi Amigo- dj's had overgenomen, moest Radio Mi Amigo op zoek naar een bijna geheel nieuwe ploeg. Dj's waren onder meer Ton Schipper, Wim de Groot, Johan Vermeer, Erik Mes, Ferry Eden, Ben van Praag en Jerry Hoogland. De meeste uitzendingen waren live vanaf het zendschip. Hoewel het station Radio Mi Amigo heette, zat "de man van Radio Atlantis" (Adriaan Van Landschoot) achter het project in 1979.

Radio Caroline was nog in de lucht tot 19 maart 1980, toen het definitief misging met de Old lady, zoals het zendschip MV Mi Amigo door de freaks genoemd werd. In een storm met windkracht 10 (Schaal van Beaufort) sloeg het schip van haar ankers en kwam op een zandbank terecht waar het enkele uren later zonk. Het schip MV Mi Amigo had haar laatste strijd gestreden en verloren.

Medewerkers[bewerken]

1rightarrow.png Zie Radio Mi Amigo medewerkers voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Programma's[bewerken]

1rightarrow.png Zie Radio Mi Amigo programma's voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De programma's van Radio Mi Amigo werden aanvankelijk opgenomen in de Radio Caroline studio in Den Haag. Later werden de programma's in Spanje opgenomen en live aan boord gemaakt.

Gebruikers van de naam Mi Amigo[bewerken]

Er is nog een twintigtal andere Radio Mi Amigo's actief, waaronder ook zelfs al jaren één in Duitsland die zich richt op Duitse toeristen in Spanje, en één in Italië.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

[[Categorie:Radio Mi Amigo]] [[Categorie:Zeezender]]