Ben Liebrand: verschil tussen versies

Uit Radiopedia
Regel 11: Regel 11:


== Grandmix ==
== Grandmix ==
Uit het [[In The Mix]] programma ontstond in 1983 de [http://www.liebrand.nl/grandmix/index.html Grandmix]. Deze jaarlijkse afsluiting op 31 december van ruim 100 beste dansplaten, kwamen in een uur tijd aan elkaar gemixt voorbij. Tussen 1983 en 1992 zijn in totaal 10 jaarmixen door Ben Liebrand gemaakt. Vanaf 1999 keerde de Grandmixen in herhalingen terug op de commerciële radiozender [[Radio 538]]. Op 31 december van dat jaar kwam er een Millennium Mix van 3 uur, waarin de beste dansplaten van de afgelopen 10 jaren gemixt waren. Vanaf het jaar 2000 keerde de officiële Grandmix terug. De lengte werd in overleg met [[Sony]], gewijzigd naar 3 uur, waarbij de mix tevens op een 3 CD-box verscheen, wat voorheen niet mogelijk was t.g.v. het niet vrij kunnen krijgen van alle rechten. Vanaf 2019 wordt de Grandmix niet meer uitgebracht op CD.  
Uit het [[In The Mix]] programma ontstond in 1983 de [http://www.liebrand.nl/grandmix/index.html Grandmix]. Deze jaarlijkse afsluiting op 31 december van ruim 100 beste dansplaten, kwamen in een uur tijd aan elkaar gemixt voorbij. Tussen 1983 en 1992 zijn in totaal 10 jaarmixen door Ben Liebrand gemaakt. Vanaf 1999 keerde de Grandmixen in herhalingen terug op de commerciële radiozender [[Radio 538]]. Op 31 december van dat jaar kwam er een Millennium Mix van 3 uur, waarin de beste dansplaten van de afgelopen 10 jaren gemixt waren. Vanaf het jaar 2000 keerde de officiële Grandmix terug. De lengte werd in overleg met [[Sony]], gewijzigd naar 3 uur, waarbij de mix tevens op een 3 CD-box verscheen, wat voorheen niet mogelijk was t.g.v. het niet vrij kunnen krijgen van alle rechten.  


Hieronder volgt een ''citaat'', vertaald uit het engels van wat Ben Liebrand op zijn webpagina bekend maakte omtrent deze beslissing:
Vanaf 2019 wordt de Grandmix niet meer uitgebracht op CD. Hieronder volgt een ''citaat'', vertaald uit het engels van wat Ben Liebrand op zijn webpagina bekend maakte omtrent deze beslissing:


'''WAAROM KAN HET NIET OP CD OF DIGITAAL WORDEN UITGEBRACHT?'''''
'''WAAROM KAN HET NIET OP CD OF DIGITAAL WORDEN UITGEBRACHT?'''''

Versie van 17 jan 2021 19:46

Dit artikel is een beginnetje. Radiopedia nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren. Crystal txt.png

Ben Liebrand

Zijn volledige naam is Bernardus C. Liebrand. Hij is de eerste Nederlandse DJ (alsook remixer, producer, artiest, songwriter, 3d computer-graphic-designer), die in 1983, mede door Lex Harding, het eerste non-stop radioprogramma In The Mix bij VOO samenstelde met de allernieuwste dansmuziek. Door zijn introductie van het naadloos aan elkaar mixen van dansplaten op zowel toonhoogte als tempo, werd hij een groot voorbeeld voor de hedendaagse Nederlandse DJ's zoals Armin van Buuren, DJ Tiësto en DJ Jean. Door zijn inzet en bijdrage aan de Nederlandse dansmuziek, kreeg hij op 9 maart 2020 de Nederlandse Gouden Harp uitgereikt.

Biografie

Voor een uitgebreide biografie en beschrijving over Ben Liebrand kijk hier.

In The Mix

Op 2 april 1983 startte VOO (Veronica Omroep Organisatie) op Hilversum 1 met het nachtelijke programma In The Mix.[1] Het was het eerste radioprogramma waarin niet gesproken werd door de Diskjockey. De nieuwste dansplaten (voornamelijk import uit Amerika, Engeland en Italië) van dat moment, werden tonaal en in een gelijkmatig tempo, non-stop aan elkaar gemixt door Ben Liebrand.

Grandmix

Uit het In The Mix programma ontstond in 1983 de Grandmix. Deze jaarlijkse afsluiting op 31 december van ruim 100 beste dansplaten, kwamen in een uur tijd aan elkaar gemixt voorbij. Tussen 1983 en 1992 zijn in totaal 10 jaarmixen door Ben Liebrand gemaakt. Vanaf 1999 keerde de Grandmixen in herhalingen terug op de commerciële radiozender Radio 538. Op 31 december van dat jaar kwam er een Millennium Mix van 3 uur, waarin de beste dansplaten van de afgelopen 10 jaren gemixt waren. Vanaf het jaar 2000 keerde de officiële Grandmix terug. De lengte werd in overleg met Sony, gewijzigd naar 3 uur, waarbij de mix tevens op een 3 CD-box verscheen, wat voorheen niet mogelijk was t.g.v. het niet vrij kunnen krijgen van alle rechten.

Vanaf 2019 wordt de Grandmix niet meer uitgebracht op CD. Hieronder volgt een citaat, vertaald uit het engels van wat Ben Liebrand op zijn webpagina bekend maakte omtrent deze beslissing:

WAAROM KAN HET NIET OP CD OF DIGITAAL WORDEN UITGEBRACHT?

Allereerst jarenlang illegaal kopiëren, en de daaropvolgende afname van de steun van de samenwerkende platenmaatschappijen. Het is geen kwestie van royalty's, die betalen we al jaren en jaren graag uit. Het is een kwestie van platenmaatschappijen die een licentie willen kopen. Die bereidheid hangt af van verkoopcijfers, en met de vele illegale kopieën is die bereidheid de afgelopen jaren afgenomen. Hoe het werkt: Met het uitbrengen van een album is ongeveer een vijfde van de inkomsten beschikbaar voor royalty's. Met een tracklijst van 100 nummers ontvangt elke track 1/100 van dat 1/5e deel van de royalty-inkomsten. Het is dus belangrijk dat er voldoende inkomsten worden gegenereerd zodat bedrijven bereid blijven om mee te doen. De verkoop is sinds eind jaren 90 gedaald, maar toch bleef de verkoop van Grandmix in vergelijking sterk. De illegale kopieën werden het probleem. Mensen denken gewoon dat die ene kopie (hun eigen illegale kopie) het verschil niet zal maken. Maar met velen op die manier denken, hebben die mensen de Grandmix-serie tot een einde gebracht. Zie je, als de kosten voor het opstellen van het papierwerk meer bedragen dan die 1/100ste van een aandeel in de royalty's, verdween de steun voor een project als The Grandmix langzaamaan. Daar bovenop kwamen de recente veranderingen en fusies tussen bedrijven, met nieuw beleid, die nu helemaal geen licenties meer hebben. De bereidheid om te steunen en die beleidswijzigingen hebben het lot van de Grandmix-jaarmixen bezegeld. Het is voorbij... Het is inderdaad heel triest.

Minimix

Naast de Grandmix ontstond uit het programma In The Mix, in 1984 het item de Minimix ook wel afgekort tot MMX, dat in het VOO radioprogramma van Bart en Van Inkel (VOO) (later werd dit de Curry & Van Inkel Show, en nog later de Stenders & Van Inkel Show) op vrijdagavond, twee platen over negen, wekelijks werd uitgezonden. De Minimix wordt vanaf 7 september 2018 uitgezonden op het commerciële radiostation Radio 10. De Minimix werd vanaf dat moment omgedoopt tot ''De Bijna Weekend Minimix''. Het wordt gedraaid in het vrijdagochtend programma Ekdom in de morgen.

Sunshine Live

Vanaf zaterdag 17 maart 2007 werd zijn programma In The Mix iedere zaterdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur, ook op de Duitse radiozender Sunshine Live uitgezonden. In tegenstelling tot de uitzending in Nederland, waar In The Mix maar 1 uur duurde, werd het op de Duitse zender uitgerekt tot een twee uur durend programma. Dit laatste kwam onder andere doordat tijdens de mix, reclameblokken, nieuwsbulletins en jingles waren te horen. Het betrof meestal uitzendingen die al eerder op de Nederlandse radio waren te horen, maar door de onderbrekingen was de mix dus niet naadloos. De uitzending van In The Mix op Sunshine Live heeft tot 2009 (?) geduurd. De Grandmixen worden nog wel uitgezonden op Sunshine Live

Radio Calletti

Vanaf april 2019 begon Ben Liebrand op het Italiaanse radiostation Radio Calletti een nieuw wekelijks mix programma In The House en werd uitgezonden op de vrijdagavond van 19 tot 20 uur. Hierin werden de beste house platen van de afgelopen jaren, maar ook nieuwe platen in combinatie met oude disco acapella's naadloos en op toonsoort aan elkaar gemixt. Met ingang van 31 augustus 2020 was Radio Calletti echter genoodzaakt te stoppen met uitzenden in verband met financiële problemen, onder andere ten gevolge van de Corona crisis.

Radio Isla 106

Vanaf augustus 2020 worden de In The Mix en In The House afleveringen uitgezonden via de FM en op het internet op het Spaanse Radiostation Radio ISLA 106.

Zie ook







Externe link

Referenties

  1. Veronica gids, VOO, 26 maart 1983