Hans Hogendoorn

Uit Radiopedia
Hans Hogendoorn
HansHogendoorn.png
Pseudoniem Hans ten Hooge
Geboren 20 juli 1947
Amsterdam

Hans Hogendoorn (Amsterdam, 20 juli 1947) is een Nederlands geluidstechnicus, diskjockey, nieuwslezer en stemacteur, tegenwoordig de "stem van Radio 1".

Hans Hogendoorn volgde medio jaren zestig een opleiding tot radio-officier/marconist bij Radio Holland. Daarnaast gaat hij werken bij Radio Lucas, de ziekenomroep van het Lucas Ziekenhuis in Amsterdam.

Hogendoorn werd daar in 1971 ontdekt door Willem van Kooten. Hij werkte bij Radio Noordzee Internationaal onder het pseudoniem Hans ten Hooge eerst als nieuwslezer, later ook als radiopresentator van het programma Driemaster. Hij neemt vele jingles en tunes op die hij vaak zelf ook inspreekt. Hij vertrekt al in het voorjaar van 1974, wanneer duidelijk is dat de zeezenders zullen verdwijnen. Het ANP neemt hem aan als nieuwslezer. Voor de NOS spreekt hij enkele jingles in, zoals voor de Nationale Hitparade, Langs de Lijn, het Radio 1-Journaal.

Vanaf het begin van het programma Met het Oog op Morgen op 5 januari 1976 spreekt hij de opening van dat programma, "Buiten is het tien graden, binnen zit...". Hij regisseert en produceert het programma ook. Sinds 1994 werkt hij voor Radio Nederland Wereldomroep. Hier is hij verantwoordelijk voor de gehele vormgeving (jingles/tunes) van de zender. Verder werkt hij mee aan filmtrailers en presentaties.

Op 20 juli 2007 gaat Hans Hogendoorn met pensioen bij Radio Nederland Wereldomroep en vanaf 12 augustus 2007 presenteert hij weer een wekelijks radioprogramma op KX Radio, waar hij, net zoals in het begin van zijn carrière op de zeezenders begin jaren 70, een écht radioprogramma maakt.

Externe links[bewerken]