Gerry Burke

Uit Radiopedia
Gerry Burke
(geen foto beschikbaar)
Echte naam Gerald Frow
Geboren 1930
Croydon, Surrey, Engeland
Overleden december 2005

Gerry Burke was bij Radio Caroline wat Paul Kaye was bij Radio London: beiden presenteerden op de hen karakteristieke wijze het nieuws. John Venmore-Rowland, die in zijn boek over Radio Caroline uitvoerige biografieën van de diskjockeys heeft opgenomen en daarbij geen detail onvermeld laat, weet dat Gerry "Brown hair and green eyes" had.

Van huis uit was Burke journalist, was hoofd van de reclameafdeling van het Mermaid Theatre in Londen en gaf leiding aan een eigen toneelgezelschap. Hij trad in dienst bij Radio Caroline in december 1966 en verliet het station in augustus 1967, toen de Britse anti-zeezenderwet, de "Marine Broadcasting Bill", van kracht werd en de uitzendingen van de 'pop-pirates' onmogelijk maakte. De twee Carolines daarentegen zetten hun activiteiten voort en Gerry trad opnieuw tot het zuidschip toe, om begrijpelijke redenen onder een gefingeerde naam: Henry Morgan. Dit gaf aanleiding tot enkele hilarische situaties (luister naar onderstaand geluidsfragment). Hij las niet alleen het nieuws, maar presenteerde nu ook programma's tot het einde van de zender in maart 1968.

Tijdens de Jaren 70 werd hij weer enige tijd verenigd met oud-collega Johnnie Walker als 'side-kick' bij diens programma's voor BBC Radio One. Als auteur van populaire radio- en televisieseries kreeg Burke merkwaardig genoeg niet de bekendheid die hij verdiende. Ook schreef hij teksten voor het komische duo Hinge and Bracket en heeft een musical, "Mr. Burke M.P." op zijn naam staan..

Referenties[bewerken]

Geluidsfragment[bewerken]

  • Luister hier naar een gesprek tussen Johnnie Walker en Gerry Burke ("Henry Morgan") op Radio Caroline International, februari 1968:

Bestand:Gerry Burke 1968.ogg.