Bud Ballou

Uit Radiopedia
Bud Ballou
(geen foto beschikbaar)
Echte naam Howie Castle
Geboren 1948
Syracuse, New York, Ver. Staten
Overleden still with us

Bud Ballou was een Amerikaanse diskjockey op Radio Caroline van oktober 1967 tot het bittere einde op 3 maart 1968, toen de beide zendschepen van Caroline wegens betalingsachterstand werden weggesleept. Bud, die in 1948 werd geboren in Syracuse, New York, heette in werkelijkheid Howie Castle en had zijn radionaam ontleend aan een befaamde deejay in zijn geboorteland. Voor alle zekerheid, want sinds het inwerkingtreden van de zogenoemde Marine Offences Bill op 15 augustus 1967, waren de activiteiten van Caroline in Engeland illegaal.

Howie zat nog op school, toen hij in 1965 af en toe inviel als deejay bij het C&W-station WBRG in Lynchburg. Weliswaar had hij totaal geen verstand van countrymuziek, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door zijn enthousiasme. In ieder geval viel hem nooit enige vorm van kritiek ten deel, zoals hij later vertelde, en hij ontving ook geen boze brieven van luisteraars. Wel leidde zijn aldus verkregen bekendheid ertoe, dat hij een baantje kreeg aangeboden bij WLLL, een station in de buurt met een Top 40 format. Dat paste beter bij Howie, die daar de ontbijtshow presenteerde, zich vervolgens naar school haastte om dan na afloop terug te keren en het middagprogramma voor zijn rekening te nemen. Hij had dus al de nodige ervaring opgedaan, toen hij in 1966, tijdens een korte vakantie in Engeland, met de Britse zeezenders kennismaakte. Tot zijn verrassing praktiseerden er zelfs een paar de Amerikaanse stijl van presenteren met de Howie zo vertrouwde PAMS-jingles. Hij was meteen enthousiast, maar toen hij eind 1967 naar Engeland terugkeerde met het vaste voornemen zijn geluk als deejay bij de zeezenders te beproeven, bleek dat de meeste ervan als gevolg van de in augustus van kracht geworden wetgeving gestopt waren. Alleen Radio Caroline, inmiddels Caroline International, was nog in de lucht.

Gelukkig bracht een journalist hem in contact met Ronan O'Rahilly, de eigenaar van Caroline, en in oktober 1967 trad Howie, op dezelfde dag als Andy Archer, in dienst bij de zender. Hij mat zich de naam Bud Ballou aan en monsterde aan op het zendschip van Caroline-South. Hij mocht de show van 6 tot 9 uur 's avonds presenteren en op zondagmiddag drie uur lang de Amerikaanse hitparade. Dat bleef hij doen tot de laatste dag van de zender in maart 1968, toen de Nederlandse firma Wijsmuller, die de bevoorrading van de beide schepen verzorgde, een eind maakte aan het illegale avontuur van Caroline.

Weer in Engeland hielp Howie nog bij het opzetten van landpiraat Radio Free London alvorens naar Amerika terug te keren. Daar zette hij zijn carrière als deejay voort bij het station van zijn grote voorbeeld Bud Ballou, WOLF in Syracuse en daarna nog bij verschillende andere stations. Maar zijn avontuur bij Caroline is hij nog niet vergeten. Integendeel, tot op de huidige dag is hij een vaste gast bij de reünies van de diskjockeys uit de roemruchte Jaren Zestig!

Referenties[bewerken]

Geluidsfragment[bewerken]