Ekstra Weekend

Uit Radiopedia
Ekstra Weekend
NTR Logo.svg
Omroep NTR
Radiostation 3FM
Periode 2006-2013
Eerste uitzending 1 september 2006
Laatste uitzending 13 december 2013
Presentator(en) Gerard Ekdom
Michiel Veenstra

Ekstra Weekend was een radioprogramma van de NTR dat van 1 september 2006 tot en met 13 december 2013 elke vrijdag werd uitgezonden tussen 19:00 en 22:00 uur op 3FM.

Ontstaan[bewerken]

Het programma was de opvolger van het programma Lantinga & Swijnenberg en liep sinds het vertrek van Wouter van der Goes van 3FM naar Qmusic. Na Van der Goes' vertrek namen Coen Swijnenberg en Sander Lantinga diens programmatijd in de middag over met de Coen en Sander Show. Zodoende ontstond er een vrij tijdslot op de vrijdagavond, dat werd opgevuld door Ekstra Weekend. Vanaf 6 maart 2009 was Ekstra Weekend ook op televisie te volgen via het digitale kanaal 101 TV.

De presentatie was in handen van Gerard Ekdom (hiervoor ingehuurd door de NTR) en Michiel Veenstra. De naam Ekstra is een samentrekking van de achternamen van de twee dj's. Gedurende het programma was de producer ook af en toe te horen. Domien Verschuuren heeft de eerste 62 afleveringen als producer van de show gewerkt. Vanaf 4 januari 2008 werd hij vervangen door Tjitse Leemhuis (als Tjibbe Tjibsma).

Programmaformat[bewerken]

Het programma was een mix van muziek en gesprekken tussen de diskjockeys en andere aanwezigen in de studio in een koderieke en melige sfeer. Het programmaformat leek op Curry & Van Inkel, dat op hetzelfde tijdstip (tussen 19:00 en 22:00 op de vrijdagavond) door de Veronica Omroep Organisatie werd uitgezonden in de jaren 80. In het programma konden luisteraars bellen of via andere media als Twitter of sms hun mening geven of participeren in verschillende spelletjes. Verder was er een brievenbusitem waarbij de ingekomen post werd voorgelezen. Het weerbericht werd meestal op een onverstaanbare manier uitgesproken. Soms werden Duitstalige faxen op schreeuwerige wijze voorgelezen. De radio-uitzending werd tweemaal per uitzending onderbroken door de STER-reclame en het nieuws. Op 101 TV en op de webcam liep het programma dan gewoon door en deze tijd werd dan door de dj's volgepraat. Dit stond bekend als de backstage.

De verschillende programmaonderdelen werden met gebruik van geluidseffecten en jingles ondersteund. Meestal was er ook een gast in het programma die vijf vragen beantwoordde uit een lijst met 51 vragen, en iets uit het raam van de studio mocht gooien. De muziek was van het populaire genre en daarnaast werd er ook elke vrijdagavond om 2 platen over 9 een mix van DJ Sandstorm uitgezonden waarin ongeveer 5 nummers verwerkt waren. Dit item was overgenomen van de Minimix bij Curry & Van Inkel. In februari 2013 werd de Artiest van de dag geïntroduceerd. Elke vrijdag werd een artiest/band uitgelicht door het draaien van enkele nummers van die artiest/band.

AVRO's Gouden RadioRing[bewerken]

Op 2 oktober 2009 en 1 oktober 2010 werd Ekstra Weekend genomineerd voor De Gouden RadioRing maar won de prijs niet. Op 11 november 2011 won het programma De Gouden RadioRing alsnog.

Einde[bewerken]

Op 1 november 2013 maakten Ekdom en Veenstra in de uitzending bekend op 13 december van dat jaar te zullen stoppen met het radioprogramma. Tegelijkertijd werd op 3fm.nl bekendgemaakt dat het programma opgevolgd zou worden door een programma dat gepresenteerd zou worden door Timur Perlin.[1]

Populariteit[bewerken]

Rondom 50 jaar 3FM konden de luisteraars stemmen op een longlist van programma's die nu nog op de radio zijn bij 3FM of ooit op Hilversum 3/Radio 3/3FM is geweest. Daarin werd Ekstra Weekend verkozen tot nummer twee van Top 50 jaar 3FM. Alleen NPO 3FM Serious Request moesten zij voor zich dulden.

Muziek gebruikt voor Tunes, Jingles, Promo's en Fillers[bewerken]

De onderstaande nummers werden gebruikt voor Ekstra Weekend:

Referenties[bewerken]