Deutschlandfunk

Deutschlandfunk
Deutschlandfunk.svg
Startdatum 1 januari 1962
Eigenaar Deutschlandradio
Land Duitsland
Locatie Keulen
Het huidige "Funkhaus" van de Deutschlandfunk in Keulen

Het radiostation Deutschlandfunk (afkorting: DLF) is een nationale nieuws- en informatiezender in Duitsland.

In het begin van de jaren vijftig gaven de regionale omroepen van de ARD opdracht aan de Nordwestdeutsche Rundfunk (NWDR) om een landelijk radioprogramma via de langegolf te verzorgen. Dit gebeurde als reactie op de ingebruikname van de langegolfzender Deutschlandsender in de DDR. De eerste proefuitzendingen werden in 1953 gestart en in 1956 startte de intussen opgerichte Norddeutscher Rundfunk (NDR) met de uitzendingen.

Op 26 oktober 1960 nam de Bondsdag een wet aan waarmee de Deutschlandfunk als zelfstandige omroep werd opgericht. Naast de Deutschlandfunk werd met deze wet ook de Deutsche Welle verzelfstandigd. De Deutschlandfunk richtte zich op Duitsland via de langegolf, terwijl de Deutsche Welle zich via de kortegolf op het buitenland richtte. De zelfstandige Deutschlandfunk ging vanaf 1 januari 1962 uitzenden vanuit studio's in Keulen. In de jaren zestig werd ook een Europese afdeling opgezet die uitzendingen verzorgde voor Oost-Europa in andere talen dan Duits, zoals Engels, Tsjechisch, Kroatisch, Pools en Servisch.

Na de val van het IJzeren Gordijn en de hereniging van Duitsland, werd het radiostation gereorganiseerd en werden de internationale uitzendingen overgeheveld naar de Deutsche Welle. In 1994 fuseerde de omroep met Deutschlandradio Kultur uit Berlijn tot de radio-omroep Deutschlandradio. Beide radiostations bleven afzonderlijk van elkaar bestaan.

Externe links[bewerken]

 Commons: Deutschlandradio – Verzameling van afbeeldingen, video's en geluidsbestanden