Hoorspelkern

Uit Radiopedia
Versie door MeerderBot (overleg | bijdragen) op 13 okt 2013 om 15:41 (Robot: cosmetische wijzigingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De hoorspelkern was een groep van acteurs die in de periode na de Tweede Wereldoorlog bij de publieke omroepen in Nederland meewerkten aan de dagelijkse uitzendingen van hoorspelen.

Na de oorlog waren het vooral de AVRO en de VARA die wekelijks hoorspelen uitzonden; nadien kwamen daar NCRV, KRO en VPRO bij. De omroepen hadden destijds afspraken gemaakt over de uitzendingen. Door de omroepen werden gemiddeld twee hoorspelen per avond geprogrammeerd, waarbij was vastgelegd dat er nooit twee tegelijk werden gebracht via Hilversum 1 en Hilversum 2, de beide radiozenders die toentertijd in gebruik waren. De Nederlandse Radio Unie (NRU) had daarnaast ook een speciale hoorspelcommissie die werd ingezet om problemen te voorkomen.

De omroepen putten destijds uit een gezamenlijk arsenaal aan spelers, dat de hoorspelkern heette. De hoorspelkern bestond uit zo'n 17 dames en 21 heren. Ook werden er af en toe gastrolspelers uitgenodigd om wat meer variatie in het geheel te brengen en ook om dragende rollen te spelen. De vaste hoorspelkern heeft bestaan vanaf 1947 tot 1986. De NRU organiseerde een aantal jaren achter elkaar cursussen waarbij men werd opgeleid tot hoorspelspeler.

Vaste mannelijke hoorspelkern-spelers[bewerken]

Vaste vrouwelijke hoorspelkern-spelers[bewerken]