Donald de Marcas

Uit Radiopedia
Donald de Marcas
Geboren 29 juni 1933
Leiden
Nationaliteit Nederlandse

Donald de Marcas (Leiden, 29 juni 1933) is een Nederlands hoorspelacteur, zanger en nieuwslezer.

Biografie[bewerken]

De Marcas groeide op in Leiden, in een Joods gezin dat de Tweede Wereldoorlog overleefde. Tijdens de oorlogsperiode was Donald 2,5 jaar lang ondergedoken, zonder zijn ouders. Hij ging Nederlands studeren, maar maakte die studie niet af. Hij is gehuwd met Sonja Bernd't, met wie hij samen optrad. Hij had ook een beperkte zangcarrière en zong onder meer middeleeuwse liederen voor Studio Laren..

Radio[bewerken]

Vanaf de oprichting in 1953 was hij lid van AVRO's Minjon, de Miniatuur Jeugd Omroep Nederland. De Marcas kwam via een advertentie van de Nederlandse Radio Unie in 1957 bij de radio in dienst, als hoorspelacteur (lid van de hoorspelkern). Als hoorspelacteur speelde hij onder andere Charlie, de huisknecht van Paul Vlaanderen.

Ook sprak hij in de jaren zestig als stemacteur de rol van Kuifje in, vier avonturen van elk 14 minuten uitgegeven op grammofoonplaat door De Gruijter/Trexop: Cokes in voorraad, De geheimzinnige ster, De juwelen van Bianca Castafiore en De schat van Scharlaken Rackham. De Marcas is hierop te horen naast acteurs als Joop Doderer, Piet Ekel, Gerard Cox en de gebroeders Lutz.

Later werd hij nieuwslezer. Tussen 1982 en 1998 was hij dagelijks de stem van de Radionieuwsdienst, verzorgd door het ANP. Donald de Marcas is nog steeds regelmatig te horen als gastspreker in het geschiedenisprogramma OVT van de VPRO-radio.

Op 19 mei 2009 las hij samen met Arend Langenberg nog eenmaal het nieuws bij Radio Veronica[1], de afsluiting van een lange reeks grapjes op deze zender over een vermeende rivaliteit tussen Arend Langenberg en De Marcas.

Televisie[bewerken]

Naast zijn radiowerk was De Marcas vaak te horen bij de nasynchronisatie van verschillende televisieseries. Hij gaf vorm aan stemmetjes in kinderseries, zoals Brigadier Dog (Muskie), De Minimolen en Japie Krekel. Daarnaast voorzag hij vele documentaires van commentaar.

Hoorspelen[bewerken]

Overzicht van de belangrijkste hoorspelen waar Donald de Marcas in is te horen.

Referenties[bewerken]