De Steen en Been Show

Uit Radiopedia
Versie door MeerderBot (overleg | bijdragen) op 13 okt 2013 om 15:08 (Robot: cosmetische wijzigingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De Steen en Been Show
Omroep VARA
Radiostation Radio 3
Presentator(en) Jack Spijkerman
Henk Westbroek

De Steen en Been Show was in de jaren tachtig en negentig een radioprogramma dat door de VARA op Radio 3 werd uitgezonden. Het programma had een hoog cabaretesk gehalte door de medewerking van diverse cabaretiers als presentator zoals Jack Spijkerman en Dolf Jansen.

Programmering[bewerken]

Het programma werd eerst op de VARA-dinsdag tussen 12.00 en 14.00 uur uitgezonden. Toen in 1992 de zender horizontaal werd geprogrammeerd, kreeg het programma een eigen plek op de vrijdagmiddag, ook tussen 12.00 en 14.00 uur.

Presentatoren[bewerken]

"De Steen en Been Show" werd van 1985 t/m 1999 door verschillende persoonlijkheden gepresenteerd. Presentatoren van het eerste uur waren Jack Spijkerman die bekend was uit het cabaret en Henk Westbroek. Na verloop van tijd verdween Westbroek als vaste presentator en ging Spijkerman alleen verder. Westbroek keerde later nog wel eens als plaatsvervanger terug.

Andere presentatoren die "de Steen en Been Show" hebben gepresenteerd waren onder meer Robert ten Brink en Dolf Jansen (voor bepaalde periodes) en verder Jan-Douwe Kroeske, Bert Visscher en Frits Spits (als plaatsvervangers).

Onzinnige telefoongesprekken[bewerken]

Jack Spijkerman was degene die heel Nederland in de maling nam met zijn onzinnige telefoongesprekken, welke later ook op drie cassettebandjes en op één cd zijn verschenen. Dit onderdeel was min of meer een voortzetting van het onderdeel parlementáár medewerker van Dolf Brouwers uit het programma Paviljoen Drie. In het desbetreffende programma-onderdeel voerde hij diverse telefoongesprekken met winkeliers, detailhandels, directeuren en particulieren en introduceerde hij nietbestaande voorwerpen zoals de drevelkneiper, de kluunwapse en de zuigtromet. Daarna speelde hij een seizoen lang het spelletje Kwast Van De Kwisbast, waarin hij "luisteraars" van meestal nietbestaande lokale radiostations onzinnige prijzen liet winnen zoals een drukaars, een stokhoes, een neusfrutje, een Brabantse slipsnifter, een stokvelletje, een schaamdoos of een navelschep. Toen Spijkerman bekender werd met het voeren van dit soort telefoontjes in Nederland, verschoof hij zijn werkterrein naar België.

Heb je een wens, vraag het de VARA[bewerken]

Een ander vast onderdeel van "de Steen en Been Show" was dat er wensen, die door de luisteraars ingestuurd waren, vervuld konden worden. Overige onderdelen waren de quiz, de klaagbox (later zeurdoos), de "doos van half twee" en de knutselmix. Ook was er elke week een conference uit het rijke cabaretarchief.

Verknipte nieuwsberichten[bewerken]

In de rubriek Hoor nou toch eens waren ook korte nieuwsberichten te horen waarvan de woorden door de technicus Ad le Comte en Jeroen van Loon door elkaar werden gehaald en in een bepaalde volgorde achter elkaar werden geplakt; dit gold niet alleen voor hele woorden, maar ook voor lettergrepen. Hierdoor konden prominenten zoals Philip Freriks, Pia Dijkstra, Harmen Siezen, Gerard Arninkhof, Jaap van Meekren en Donald de Marcas dingen zeggen, die ze normaal nooit zouden zeggen. Meestal waren dit dubbelzinnige uitspraken, vaak vergezeld met schuttingwoorden.

Begintune[bewerken]

De laatste jaren was de begintune van de Steen en Beenshow van de tekenfilmserie Mr. Magoo van tekenfilmstudio UPA. In het begin van deze leader hoor je iemand "Road Hogg" (wegpiraat) roepen. Dit is de stem van Jim Backus, de acteur die de stem van Mr. Magoo vertolkte.

Leuk is anders[bewerken]

Toen Jack Spijkerman in 1999 definitief van de radio verdween om zich op zijn televisiecarrière te storten, werd de programmanaam veranderd naar Leuk Is Anders met Dolf Jansen als presentator.