Kees Schilperoort

Uit Radiopedia
Versie door Vincent (overleg | bijdragen) op 26 feb 2021 om 16:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Kees Schilperoort
Echte naam Cornelis Schilperoort
Pseudoniem Gait-Jan Kruutmoes
Geboren 28 november 1917
Apeldoorn
Overleden 26 december 1999
Hilversum

Cornelis (Kees) Schilperoort (Apeldoorn, 28 november 1917 – Hilversum, 26 december 1999) was een Nederlands cabaretier en presentator van radio- en televisieprogramma's. Daarnaast sprak hij de stem in van professor Hannibal in de tekenfilm Alfred J. Kwak (1989).

Biografie[bewerken]

Schilperoort werd geboren te Apeldoorn. Hij bezocht de koninklijke hbs "Prins Hendrik der Nederlanden" in Apeldoorn en studeerde enkele jaren economie. Daarna werkte hij op Paleis Het Loo voor koningin Wilhelmina en vanaf 19 oktober 1946 bij de omroep. Aanvankelijk werkte hij voor de VARA, maar in 1948 stapte hij als niet-katholiek over naar de KRO. Een bekende Nederlander werd hij onder andere als vast panellid van het komische radioprogramma Kopstukken. Onder het pseudoniem Gait-Jan Kruutmoes presenteerde hij het KRO-radioprogramma Boertjes van Buuten, dat vanaf 30 juni 1966 op televisie verscheen.[1] Later presenteerde hij het televisieprogramma Het Gulden Schot. Ook was hij een keer te gast in de geruchtmakende Fred Haché show van de VPRO (begin jaren 70).

Schilperoort werd echter vooral bekend door het telefoonspelletje Raden maar, een onderdeel van het KRO-radioprogramma Van twaalf tot twee, dat elke werkdag tussen twaalf uur en twee uur werd uitgezonden.[2] Schilperoort liet een geluid horen, en de luisteraars moesten raden welk geluid het was. Lukte dit niet, dan werd de prijs met vijftig gulden verhoogd, tot een maximum van 1.000 gulden werd bereikt. In 1976 werd het programma gestaakt.

In 1981 ging Schilperoort met pensioen, maar vanaf mei 1982 werkte hij weer, ditmaal voor de VOO, waar hij opnieuw een programma met de titel Raden maar presenteerde, eveneens van twaalf tot twee, maar nu van twaalf tot twee in de nacht. Toen de KRO hiertegen bezwaar maakte, werd het programma aangepast. Voortaan heette het De stemband en moest niet een geluid, maar de stem van een bekende Nederlander worden geraden. Schilperoort presenteerde het programma onder andere samen met Annette van Trigt, Erik de Zwart en Jeroen van Inkel op Hilversum 1 en vanaf 6 december 1985 op Radio 2. Hij publiceerde ook een wekelijkse humoristische column in De Telegraaf. Toen Erik de Zwart na zijn laatste uitzendingen op 31 oktober 1992 de VOO verliet en mede Radio 538 oprichtte, stapte Schilperoort mee over naar deze zender, waar hij De Piepshow presenteerde. In de nacht van 25 op 26 september 1998 stopte hij definitief met werken, een feit dat zelfs het ANP-radionieuws haalde.

Schilperoort overleed op 82-jarige leeftijd aan een nierziekte in zijn woonplaats Hilversum.

In juni 2003 werd het programma De Stemband uitgeroepen tot leukste radioprogramma aller tijden. De bijbehorende Zilveren Prijsz-Telefoon werd uitgereikt aan Schilperoorts zoon.[3]

Referenties[bewerken]