Radio Antwerpen

Uit Radiopedia
Versie door Vincent (overleg | bijdragen) op 11 feb 2016 om 21:28 (→‎Medewerkers)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Radio Antwerpen
Startdatum 1922
Einddatum 1962
Eigenaar Georges De Caluwé
Land België
Frequentie 1492 kHz
7600 kHz

Radio Antwerpen was een Belgische radiozender die aanvankelijk uitzond vanuit Antwerpen en in 1962 vanaf een zendschip voor de kust van Zeebrugge.

In 1922 kreeg de Antwerpse radioingenieur Georges De Caluwé een vergunning voor een radiostation. De zendmast werd geplaatst op een kerktoren. De zender, die officieel Radio Antwerpen heette, werd populair onder de naam Radio Kerkske. Toen in mei 1940 het Duitse leger in aantocht was, werd het station vernietigd om te beletten dat de Duitsers dit zouden gebruiken voor propagandadoeleinden. Nadat de Duitsers zich bij het einde van de oorlog hadden terugtrokken, werd het radiostation opnieuw gestart. Vervolgens keerde de Belgische regering uit ballingschap terug, en werd beslist dat alle radiostations onder staatscontrole werden geplaatst. Radio Antwerpen werd in beslag genomen en Georges De Caluwé moest zijn zendvergunning inleveren.

Nadat zeezenders in Denemarken en Zweden veel succes hadden, besloot De Caluwé op 73-jarige leeftijd zijn geliefde zender van weleer terug te brengen, ditmaal vanaf een zendschip. Hij kocht een Frans bevoorradingsschip dat werd omgedoopt in Uilenspiegel, naar de legendarische Vlaamse held. Het werd voor de kust bij Zeebrugge geankerd, en midden oktober 1962 startten de uitzendingen.

Begin december 1962 stemde het Belgische Parlement voor een anti-piratenwet. Op 13 december zou het schip worden geënterd, maar de actie werd uitgesteld wegens het slechte weer. Diezelfde dag stierf De Caluwé na een operatie. Een paar dagen later, op 16 december, werd het schip in een zware storm beschadigd en raakte het op drift. De bemanning werd van boord gehaald, en het schip strandde diezelfde dag op de Nederlandse kust bij Cadzand-Bad op het grondgebied van de gemeente Retranchement (nu gemeente Sluis, waar het in 1971 werd opgeblazen.

Medewerkers

Programma's