Georges De Caluwé

Uit Radiopedia
Georges De Caluwé
Geboren 1900
Antwerpen
Overleden 13 december 1962
Antwerpen

Georges De Caluwé (Antwerpen, 1900 - Antwerpen, 13 december 1962) was een Vlaams radiopionier en -presentator. Hij was de oprichter van de radiozender Radio Antwerpen, die uitzond tussen 1922 en 1940 en later tussen 1955 en 1962.

Biografie[bewerken]

De Caluwé kreeg in 1922 een zendvergunning om een officiële lokale radiozender op te richten, die hij “Radio Antwerpen” noemde. Doordat de zendantenne op de kerktoren werd geïnstalleerd kreeg de zender algauw de bijnaam Radio Kerkske.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak vernietigde hij zijn installatie om te vermijden dat de Duitsers er gebruik van konden maken. Na de oorlog kreeg De Caluwé geen nieuwe zendvergunning. Verbitterd richtte hij hierop zijn eigen politieke partij op en bleef illegaal radio uitzenden. Alhoewel hij meer dan 10.000 stemmen haalde, kwam “Radio Kerkske” niet meer in de ether. Hij begon inmiddels een winkel in radio-en televisietoestellen in de Antwerpse Gemeentestraat. In september 1955 nam de Belgische overheid al zijn apparatuur in beslag. De Caluwé besloot hierop dan maar per boot naar de territoriale wateren te varen, waar hij vanuit een boot, de Uylenspiegel een nieuwe radiozender oprichtte.

De Caluwé overleed in 1962 na een operatie. Op 16 december 1962 vernietigde een storm zijn radio-apparatuur en kwam “Radio Antwerpen” officieël ten einde. Twee dagen later keurde de Belgische overheid een wet goed die piratenzenders op zee verbood. Het schip bleef op zee ronddobberen tot het vastraakte op het strand van de Nederlandse gemeente Retranchement aan de monding van het Zwin.

Bronnen[bewerken]

Radio Antwerpen, zeezenders.eu