Zendstation Clarkstown

Zendstation Clarkstown
Toegangspoort tot het zendstation

Het zendstation Clarkstown is een langegolfzender in het oosten van Ierland. De zender bevindt zich ongeveer 3,5 kilometer ten oosten van het dorp Summerhill in een veld in Clarkstown aan de regionale weg R156.

Geschiedenis[bewerken]

De zender werd in 1988 gebouwd voor de uitzendingen van Atlantic 252 via de frequentie 252 kHz. Het radiostation was een samenwerkingsverband tussen de Ierse publieke omroep Radio Telefís Éireann (RTÉ) en de RTL Group. De zendmast heeft een hoogte van 248 meter, die tegen de aarde is geïsoleerd. De oorspronkelijke zender bestond uit twee 300 kW sterke Continental zenders. In 2007 werden deze zenders vervangen door een enkele Transradio TRAM 300L zender met een vermogen van 300 kW.

De uitzendingen van Atlantic 252 werden op 20 december 2001 gestaakt en de zender werd later overgenomen door de RTÉ. Tegenwoordig zijn via de locatie de uitzendingen van RTÉ Radio 1 te horen. De omroep RTÉ heeft in 2014 aangegeven de uitzendingen via Clarkstown op korte termijn te willen staken, maar de definitieve sluitingsdatum is meermaals verschoven.