Will Luikinga

Uit Radiopedia
Will Luikinga
Geboren 30 juli 1943
Groningen
Nationaliteit Nederlandse

Will Luikinga (Groningen, 30 juli 1943) is een Nederlandse radio-diskjockey, tv-presentator, tekstschrijver en columnist.

Luikinga begon zijn radioloopbaan in 1970 bij de zeezender Veronica.[1] Hij presenteerde er onder andere het programma "Will Wil Wel", een muziekprogramma met daarin een spel met de (eenarmige bandiet) fruitmachine Harry, vernoemd naar de toenmalige minister van CRM Harry van Doorn.

Naast presentator was Luikinga ook muzikant. Zo was hij onder andere lid van de groep Ginger Ale, die in 1969 met het nummer The Flood een hit in de Veronica Top 40 en de Hilversum 3 Top 30 hadden. Ook was hij betrokken bij Roek Williams & The Fighting Cats en Jackpot. Zelf maakte hij als Harm Duimstra in 1972 de carnavalssingle "Roldeboldebol", dat bleef steken in de Tipparade. "Het bakkertje uit het hoge Noorden" van later dat jaar flopte volkomen.

Na het verdwijnen van de zeezender Veronica op 31 augustus 1974 schreef Luikinga songteksten voor onder andere Alexander Curly. Toen het Veronicablad verscheen was hij een vaste columnist. In 1975 schreef hij het winnende Eurovisiesongfestivalliedje Ding-a-dong voor Teach-In.

In 1982 kreeg de Veronica Omroep Organisatie (VOO) de B-status. Dit betekende meer zendtijd op radio- en televisie. Op Hilversum 1, later Radio 2, keerde "Will Wil Wel" terug op de radio. Het programma werd op woensdag tussen 12.00 en 14.00 uur uitgezonden. Vast onderdeel van de show was het "Postcodespel". Computer (Flipse) trok 4 willekeurige getallen en wie hiermee zijn of haar eigen postcode kon vormen, mocht bellen naar de studio. Op Veronica-televisie presenteerde hij onder andere "Hollanders" en de "Pats Boem Show". Toen in 1987 de "Pin-Up Club" voor het eerst op TV kwam, leende hij zijn stem voor de commentaren bij de erotische clipjes. Hij zou dit blijven doen gedurende de volledige drie seizoenen dat het programma liep. In de jaren '80 maakte Will ook nog programma's voor de grote Haagse piraat Hofstad Radio.

In 1992 vertrok Luikinga bij Veronica en ging aan de slag als presentator bij de Gouwe Ouwe zender. Op 11 december 1992 ging Radio 538 van start. Hier bleef Luikinga werken tot 1 oktober 1997. Voorts presenteerde hij programma's op Radio Hollandia, Radio Caroline, Radio Monique, Okay FM, Radio 192, Midstad FM en Ridderkerk FM.

Op 25 april 2008 ontving Will Luikinga de versierselen behorende bij het ridderschap in de orde van Oranje Nassau.

Luikinga is woonachtig in het Spaanse Altea.

Referenties[bewerken]

  1. "1970", Belangrijke data in de Veronica geschiedenis (Stichting Norderney), http://norderney.nl/EE/index.php/site/1970, geraadpleegd op 10 april 2012