Paradeplaat

Uit Radiopedia

Op donderdag 27 mei 1976 introduceerde de TROS een eigen hittip, de TROS Paradeplaat. Op diezelfde Hemelvaartsdag startte de TROS op Hilversum 3 ook met twee hitlijsten, de Europarade en de Polderpopparade.

De Paradeplaat werd sinds die tijd elke week gekozen door de TROS-diskjockeys en op donderdag elk uur op de radio gedraaid, totdat hij na ruim vier jaren werd afgeschaft.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Paradeplaat was S-S-S-Single Bed van Fox. Deze single was vier dagen eerder AVRO’s Radio & Televisie Tip.

Na ruim vier jaar viel het doek voor de Paradeplaat. Dat had met de keuze van deze hittip op 25 september 1980 te maken. Op deze datum werd The Kiss van Babe Paradeplaat. Daarna volgden op 2 oktober Bonnie St. Claire met Bonnie kom je buiten spelen, op 9 oktober My prayer van Ray, Goodman & Brown en ten slotte op 16 oktober Lady van Kenny Rogers. Dit bleek voorlopig de laatste Paradeplaat.

Als zo'n plaat grote hitpotentie heeft en vaak op de radio wordt gedraaid, wordt het meestal een hit. Het kan dus van belang zijn om als hittip te worden gekozen. In de week van de release van de nieuwe Babe-single The Kiss regelde de producer van platenfirma TTR, Bart van der Laar, met TROS-dj en -voorman Hugo van Gelderen op een avond dat deze single van zijn firma Paradeplaat zou worden. Dat gebeurde, volgens afspraak, de volgende dag. Doordat Van der Laar dit echter rondbazuinde, ontstond er een ongemakkelijke situatie bij de leiding van TROS Hilversum 3, die daarop besloot de Paradeplaat af te schaffen om in de toekomst van verdachtmakende praktijken af te zijn. Medio 1983 werd de TROS Paradeplaat weer ingevoerd en was tot en met de laatste TROS donderdag op 3 (op 1 oktober 1992) te horen. Door de invoering van de nieuwe horizontale programmering van Radio 3, verhuisde de vaste uitzenddag van de TROS naar de zondag en werd aanvankelijk per zondag 4 oktober 1992 de Radio 3 Alarmschijf als vaste hit tipplaat gekozen. Dit verdween echter vrij snel, omdat vanaf 1 februari 1993 door Radio 3 met de Megahit en de Mega Top 50 een nieuwe vaste tipplaat en hitlijst werd ingevoerd op de landelijke popzender.

De Paradeplaat is in 1994 overgenomen door Radio 2. Per 19 mei 2008 heeft Radio 2 echter besloten om te stoppen met de wekelijkse Paradeplaat.

Niet lang daarna is de Paradeplaat geadopteerd door Club Casablanca op Kink FM die het zonde vond te stoppen met deze plaat.

In september 2010 doopte Sterren.nl van de TROS zijn hittip om in Paradeplaat. Daarvóór heette deze schijf de Sterren.nl HiTTiP. De eerste Sterren.nl Paradeplaat was Wat is dromen van 3JS en Ellen ten Damme.