Midland FM

Midland FM is een streekomroep in de Gelderse Vallei voor de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel (Gelre), Woudenberg en Veenendaal.

Geschiedenis[bewerken]

Radio Midland werd in de jaren tachtig als piratenzender opgericht door enkele Veenendaalse jongeren. Nadat Radio Midland enkele keren uit de lucht was gehaald, ging de omroep samen met radiozenders als Blauwkous Radio, Stichting Lokale Omroep Kerken, LOV en Qbus Radio. Onder de vlag van VRTS zonden zij gezamenlijk uit. Na verloop van tijd fuseerden de omroepen (met uitzondering van StiLOK) tot Vallei FM en kregen zij een nieuwe studio van de gemeente.

Aangezien ook Radio Midland met die fusie mee moest, besloten de voormalig Radio Midland medewerkers om in Renswoude de SLOMN (Stichting Lokale Omroep Midden-Nederland) op te richten en onder de naam Midland FM uit te gaan zenden. In 1994 kreeg Midland daar een vergunning voor Renswoude. Na het faillissement van Vallei FM in 1998 besloten de besturen van Midland FM en StiLOK samen een uitzendmachtiging aan te vragen voor Veenendaal onder de naam RTVV.

Begin 2017 dreigde Midland FM failliet te gaan, maar na tussenkomst van de diverse gemeenten werdt met de verplichte subsidie de toekomst enigszins veiliggesteld. In november 2017 fuseerden SLOMN en RTVV en daarmee stelde Midland FM de subsidie veilig. Met nieuwe elan, een deeltijd redacteur wil de omroep zijn positie heroveren in de streek.

Televisiezender[bewerken]

Logo van Midland TV

Tussen 2000 en 2006 had Midland FM ook een televisieafdeling genaamd Midland TV. Deze was te ontvangen in Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Maarn. Aangezien bij Midland FM de tijd niet beschikbaar was, werd de exploitatie van de kabelkrant uitbesteed aan Nens, een klein bedrijfje in Veenendaal. De zender was echter geen succes, waarna het bestuur van Midland FM in de loop van 2006 besloot de samenwerking met Nens op te zeggen.

De zender in Veenendaal ging verder als Veenendaal Journaal, de overige zenders heten sindsdien Dorp en streek tv.

Frequenties[bewerken]

De ether frequenties van Midland FM zijn;

Verder is Midland FM in die gemeenten ook op de kabel te ontvangen op de 107.0 FM.

Midland FM Oudewater[bewerken]

Naast streekomroep Midland FM uit de Gelderse Vallei kent Oudewater ook een lokale omroep die onder de naam Midland FM.

Externe link[bewerken]