KPN-zendmast Waalhaven

Uit Radiopedia
KPN-zendmast Waalhaven
Rotterdam zuid KPN toren.jpg
Basisgegevens
Plaats Rotterdam
Land Nederland
Coördinaten 51° 53′ 4° 27′
Gebruik zendmast
Status in gebruik
Gebruiksgegevens
Ingebruikname 1962
Eigenaar Alticom
Technische gegevens
Totale hoogte 106 m (1962-1983)
207 m (1983-heden)

De KPN-zendmast Waalhaven is een 207 meter hoge toren (incl. zendmast) in de Nederlandse stad Rotterdam nabij de Waalhaven. In Nederland is het de hoogste vrijstaande zendmast zonder dat kabels de mast overeind houden.

De PTT liet de "Telemast" in 1962 bouwen als schakel in het landelijke telefonienetwerk per straalverbinding. Op dat moment zouden ook steden als Den Haag en Amsterdam een dergelijke toren krijgen. Daarnaast kan de toren net als de toentertijd bestaande torens in IJsselstein (in de volksmond: Lopik), Smilde en Markelo ook fungeren als zendmast voor televisie- en radioprogramma's. De toren is met dezelfde methode van glijbekisting gebouwd als de Euromast en was met zijn 106 meter ook meteen enkele meters hoger dan deze toren. Naast de toren staat ook nog een gebouw met onder meer telecommunicatie-apparatuur.

De toren is in 1983 verhoogd naar 207 meter en kreeg voor extra versteviging aan de voet een soort raketconstructie.[1] Inmiddels zijn de veelheid aan schotels op de vier plateaus achterhaald door onder andere de opkomst van glasvezel. In 2007 verkocht KPN haar zendmasten, waaronder ook deze aan TDF (later Alticom).[2] De hybride zendmast bovenop de toren staat in beheer van NOVEC voor onder meer FM-uitzendingen en de grond rondom de toren evenals het gebouw ernaast zijn nog van de KPN.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]