Europe 1

Uit Radiopedia
Europe 1
Startdatum 1 februari 1955
Eigenaar Europäische Rundfunk- und Fernseh-AG

Europe 1 is een franstalig radiostation van de Europäische Rundfunk- und Fernseh-AG, die tot de Groupe Lagardère behoort. Het programma van Europe 1 wordt via de langegolf op de frequentie 183 kHz vanaf zendstation Felsberg-Berus in Duitsland en in Frankrijk ook via de FM uitgezonden.

Geschiedenis[bewerken]

Zendstation Felsberg-Berus in Saarland van Europe 1

Het radiostation Europe 1 werd tijdens het Franse bewind van Saarland na de Tweede Wereldoorlog opgericht om een verbod op commerciële radio-omroep in Frankrijk te omzeilen. De uitzendingen, die startten op 1 februari 1955, waren in eerste instantie niet wettelijk gereguleerd, maar werden echter ook in 1957 onder Duits toezicht in Saarland voortgezet. Vanaf 1959 was ook de Franse staat aandeelhouder van de omroeporganisatie, die tegenwoordig door Lagardère wordt bestuurd.

De uitzendingen worden in Parijs geproduceerd en via een omroepverbinding naar Felsberg verzonden. In eerste instantie stonden hier twee 200 kW langegolfzenders ter beschikking. In 1976 werden twee 1.000 kW zenders geïnstalleerd, die met een gezamenlijk vermogen van 2.000 kW gebruikt worden.

Externe links[bewerken]

 Commons: Europe 1 – Verzameling van afbeeldingen, video's en geluidsbestanden