Back To The Oldschool (AVRO)

Uit Radiopedia
Back To The Oldschool
Omroep AVRO
Radiostation Radio 3
Radio 2
Periode 2000 - 2004
Eerste uitzending 2 april 2000
Laatste uitzending 30 augustus 2004
Presentator(en) Jeffrey Willems

Back To The Oldschool[bewerken]

Back To The Oldschool was een nachtelijk Soul en R&B programma van de AVRO, die zaterdag- op zondagnacht werd uitgezonden tussen 1 en 3 uur op Radio 3. Het programma is feitelijk ontstaan uit het zaterdagnacht programma de Overnachting, waarin ook Oldschool muziek werd gedraaid. "Old School" is een Amerikaanse verzamelnaam voor oude Soul en R&B muziek uit de periode 1975 tot 1990. Het programma werd in eerste instantie voor een jaar uitgezonden, van 2 april 2000 tot en met 15 april 2001.

Presentatie[bewerken]

Het werd gepresenteerd door de bedenker en maker van het radioprogramma Jeffrey Willems. Tijdens vakantie of afwezigheid van de presentator, werd het programma tijdelijk overgenomen door Ewald van Liempt. Achter de schermen maakten oa. Mark Berbiers, ook wel Mark B. genoemd, Feike Schuitema, bijnaam de Funkateer, en Lil' Walter (Walter Peters, echte naam Wouter Geuzebroek), eveneens deel uit van het programma.

Programma onderdelen[bewerken]

Binnen het eerste uur van het programma, presenteerde Little Walter, het korte item Soulnotes over de laatste nieuwtjes en weetjes binnen de Soul en R&B scéne. In het tweede uur van Back to The Oldschool zat het oude mix item AVRO's Driemaaldoordraai mix. Dit item was oorspronkelijk door Robin Albers opgezet in de jaren 80 en 90. Hier kregen de luisteraars / thuismixers de kans om een eigen gemaakte mix in te sturen. Oorspronkelijk was het een live gemaakte mix. De enige restrictie was, dat het een mix van drie platen moest zijn van dezelfde artiest. Tijdens het programma werd er ook het spelletje For Example gespeeld. Wekelijks kwamen er veel platen uit, die zwaar gebruik maakten van oude Oldschool muziek. De luisteraar mocht een voorkeur opgeven welke plaat gedraaid mocht worden, de nieuwe gerecyclede versie of het origineel. Uiteindelijk was meestal het origineel de voorkeur van de meeste luisteraars.

Einde(?)[bewerken]

Helaas moest Back To The Oldschool op 15 april 2001 stoppen wegens programma wijzigingen op de radiozender.

Terugkeer[bewerken]

In 2002 werd bekend, dat Radio 2 vanaf 2003 wekelijks 35 uur zendtijduitbreiding in de nachtelijke uren erbij kreeg. De trouwe luisteraars van het Oldschool programma wilden graag dat het programma terug zou keren op de Nederlandse radio. Er werd een spontane e-mail actie gestart, die mede ondersteund werd door de presentator zelf. Met succes, want op 6 januari 2003 keerde het nachtelijke programma Back To The Oldschool terug op Radio 2. Het programma verschoof van de zaterdag- op zondagnacht naar de zondag- op maandagnacht. Het format bleef nagenoeg hetzelfde met als uitzondering, dat er ook aandacht besteedt werd aan de nieuwere Soul en R&B muziek van dat moment. Een ander item wat erbij kwam, was het vergelijk tussen 2 platen met dezelfde overeenkomst, maar die door verschillende artiesten gezongen werd.

Einde (definitief)[bewerken]

Op 30 augustus 2004 was de laatste uitzending en moest het programma opnieuw stoppen, wederom ten gevolge van programma wijzigingen op Radio 2. Back To The Oldschool is daarna nog een periode (?) doorgegaan als internet radio, waarna ook dit ten einde kwam.

Zie ook[bewerken]

Draailijsten / Playlist Back To The Oldschool[bewerken]

Externe Link[bewerken]

  • Website Back To The Oldschool (2000 - 2001)
  • Website Back To The Oldschool (2003 - 2004)
  • Website Radio Miamigo / Jeffrey Willems
  • Website Dutch Mix History
  • Website Jeffrey Willems

Referenties[bewerken]


Dit artikel is een beginnetje. Radiopedia nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren. Crystal txt.png