Adriaan Van Landschoot

Uit Radiopedia
Versie door MeerderBot (overleg | bijdragen) op 1 apr 2013 om 17:14 (Robot: bronfix)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Adriaan Van Landschoot
Geboren 21 april 1948
Adegem

Adriaan Van Landschoot (Adegem, 21 april 1948) is een Belgische ondernemer die sinds begin jaren zeventig actief is in de textielindustrie, maar bij het grote publiek bekend werd als oprichter van Radio Atlantis. Hij is ook producer en manager van artiesten als Petra, Good Shape en Dream Express. Het Adrivalan Orchestra, het koor Fine Fleur (van Night of the Proms) en het project Adya Classic hebben ook succes in het buitenland.

Levensloop[bewerken]

Adriaan Van Landschoot werd geboren in Heulendonk, een wijk in de Oost-Vlaamse gemeente Adegem. Zijn vader was een producent van houten vaten. Na zijn studies aan het Sint Vincentiuscollege in Eeklo en het Erasmusinstituut startte hij als boekhouder in een textielbedrijf. Op hun kosten studeert hij verder aan het textielinstituut in Gent. Hij is ook muzikant vanaf zijn dertiende (gitarist) en speelde een aantal jaren in lokaal bekende groepjes waarvan The Mirky's, een boysband avant la lettre, het bekendst was.

Carnaby & Mouse Music[bewerken]

Op 25-jarige leeftijd bezit hij verscheidene boetieks, een platenfirma en een productiemaatschappij (M.M.C.Carnaby en Mouse Music). De kledingboetieks groeiden uit tot de kledingketen Carnaby die op zijn hoogtepunt meer dan 200 werknemers telde. De keten werd half jaren negentig verkocht. Zijn label Mouse Music bestaat nog steeds.

Radio Atlantis[bewerken]

Om zijn producten aan te prijzen huurde Van Landschoot in 1973 reclamezendtijd en liet hij zijn audioproducties pluggen op Radio Caroline en Radio Noordzee Internationaal. Dit bleek nogal duur te zijn waarop hij besloot een eigen zeezender op te richten.

Op 15 juli 1973 startte de Vlaamse zeezender Radio Atlantis. De studio's bevonden zich in het Nederlandse Oostburg, omdat er in België reeds een anti-zeezenderwetgeving van kracht was. Radio Atlantis haalde in een week tijd miljoenen luisteraars in Europa. Het succes eindigde op 31 augustus 1974, toen ook in Nederland zeezenders niet langer getolereerd werden.

Hij investeerde nog in het tweede zendschip van Radio Mi Amigo (de MS Magdalena) en betaalde voor de vervroegde vrijlating uit een Parijse gevangenis van Sylvain Tack, de oud-eigenaar van Radio Mi Amigo.

Pleitbezorger van Vlaamse muziek[bewerken]

Van Landschoot stapte toen ook in de lokale politiek en stelde zich kandidaat voor de verkiezingen met een eigen partij in Adegem die meteen de meerderheid haalde. Zowel burgemeester, schepenen als OCMW-voorzitter kwamen toen uit zijn partij. In Maldegem na de fusie kwam zijn partij eveneens op, maar zijn partij haalde het niet omdat een tussenpartij met de CVP een coalitie aanging.

Van Landschoot is een pleitbezorger van de Vlaamse muziek. Hij protesteerde onder andere tegen het feit dat er bij de VRT geen promotiemogelijkheden waren voor Vlaamse artiesten en brak in in "Het Journaal" om er tegen te protesteren dat er geen Vlaamse muziek mocht staan in de toenmalige BRT top 30.

Eurosong[bewerken]

Van Landschoot stuurde in 1977 de Belgisch/Nederlandse groep Dream Express naar het Eurovisiesongfestival in Londen. Het was de eerste keer dat België een Engelstalig nummer inzond. Met A Million in 1,2,3', haalde Dream Express een zevende plaats op 18 deelnemende landen. Dream Express won ook het Sopot festival.

In 1982 stuurde hij zangeres Stella met Si tu aimes ma musique naar het Eurovisiesongfestival in Harrogate. Zij haalde een vierde plaats. Op het World Popular festival in Tokio werd zij ook 4e op 1697 inzendingen.

Petra, Good Shape, Enzo[bewerken]

Tijdens de New Beat-rage lanceerde hij zangeres Petra (nu bekend als La Sakhra), de mannengroep Good Shape en de boysband Enzo.

Dreamlovers, Adrivalan en Adya Classic[bewerken]

In de afgelopen tien jaar haalde Van Landschoot de hitlijsten met drie nieuwe projecten. Eerst scoorde hij met Dreamlovers (3 Nr. 1 Albums), daarna met het Adrivalan Orchestra en tot op heden met Adya Classic. Het voorbije decennium produceerde hij 18 albums waarvan 17 de top 10 haalden, 7 werden nummer 1, 5 goud en 4 platina.

In 2001 verscheen het eerste album van Adrivalan Orchestra. Het album bevatte evergreens die gebracht werden door een klassiek orkest, zoals Strangers In The Night, Gigi L'amoroso en Please Release Me. Het eerste album haalde de eerste plaats in de Belgische hitparade en kreeg dubbel platina. Sindsdien verschenen nog de albums Top Classics II (2002) en 40 Top Classics III (2004). Beide albums haalden de top 10 van de hitlijsten. In 2005 bracht Van Landschoot de verzamelaar Best of Classics uit. Van de albums van het Adrivalan Orchestra werden samen een half miljoen exemplaren verkocht.

Na de release van Top Classics III in 2004 begon Van Landschoot te werken aan Adya Classic (een samensmelting van ADriaan en YAsmin, zijn dochter, een anagram op het Aïda van Verdi en Adrian in het Latijn). De albums Adya Classic I (2006) en Adya Classic II (2007) haalden de eerste positie in de Belgische albumlijsten. De albums werden uitgebracht in ruim 60 landen. In Nederland stond Adya Classic I vijftien weken in de Album Top 100. De doorbraak komt echter in de zomer van 2011 in Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland waar een joint venture met mediagroep Starwatch en platenmaatschappij Warner resulteert in wekenlange nr. 1 posities in de hitparades van deze landen.

Externe links[bewerken]