Bewerken van PCGG

Uit Radiopedia
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
PCGG waren de roepletters van de radiozender waarmee de Nederlandse radio-pionier [[H.H. Schotanus à Steringa Idzerda]] de eerste commerciële radio-uitzendingen ter wereld verzorgde.
Radiostation PCGG van de ''N.V. Nederlandse Radio-Industrie'' uit Den Haag was in de jaren 20 van de vorige eeuw te beluisteren op de 1070 meter.
 
Op 6 november 1919, tussen 20:00 en 23:00 uur, verzorgde Idzerda de eerste uitzending, een muzikaal programma, door middel van een [[Pathéphone|pathéfoon]] gekoppeld aan een zendstation van zijn eigen ''N.V. Nederlandsche Radio-Industrie''. De programma's waren mede bedoeld om de verkoop van de ontvangsttoestellen van datzelfde bedrijf te stimuleren. Idzerda maakte gebruik van een vergunning voor experimentele radio-uitzendingen die hij kort daarvoor had gekregen.
 
Van 1922 tot 1924 werden door de Daily Mail draadloze concerten georganiseerd die gericht waren op een Engels publiek en door PCGG naar Engeland werden gezonden. Daarna is de zender gestopt en werd de ''N.V. Nederlandsche Radio-Industrie'' geliquideerd. Inmiddels waren er meer Nederlandse zenders 'in de lucht' gekomen, waaronder de zender van de [[Nederlandse Seintoestellen Fabriek]] te Hilversum (waaruit uiteindelijk het Nederlandse publieke omroepbestel zou voortkomen).
 
In 1930 was er even sprake van dat de [[AVRO]] haar uitzendingen zou uitbreiden door van de zender PCGG gebruik te maken op uren dat de zender te Hilversum niet uitzond, maar dit aanbod van Idzerda liep uiteindelijk op niets uit: de (nieuwe) zendvergunning voor PCGG stond dit niet zonder meer toe.


==Zie ook==
==Zie ook==
Let op: alle bijdragen aan Radiopedia worden geacht te zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen (zie Radiopedia:Auteursrechten voor details). Als u niet wilt dat uw tekst door anderen naar believen bewerkt en verspreid kan worden, kies dan niet voor "Pagina opslaan".
Hierbij belooft u ons tevens dat u deze tekst zelf hebt geschreven of overgenomen uit een vrije, openbare bron.
Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Beantwoord de onderstaande vraag om deze pagina te bewerken (meer informatie):

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjabloon:

Deze pagina valt in de volgende verborgen categorie: