Bewerken van Geschiedenis van de Haagse radio

Uit Radiopedia
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 54: Regel 54:


== Rohde & Schwarz ==
== Rohde & Schwarz ==
De HIRO onttrok zich aan het 'wij-gevoel'. Vooral op Radio Centraal en Rob Candy werd bij tijd en wijlen flink afgegeven. Via een Amsterdamse kennis van Sietze Zandstra kwam het station in 1980 in het bezit van een Duitse Rohde & Schwarz-zender van 500 Watt, ter grootte van een flinke koelkast. Een probleem was alleen dat deze niet op kanaaltje 9 gezet kon worden. Wel op de frequentie van Radio Veronica Den Haag, dat sinds 1978 uitzond op de 95.8 MHz. Zo geschiedde. Veronica liet dat niet over z'n kant gaan, speelde zelf een keer voor RCD en pikte de Rohde & Schwarz. De HIRO beschuldigde via de 'kleine' zender op kanaal 9 in eerste instantie Radio Centraal van de diefstal. Rob Candy was ziedend. Veronica lachte in z'n vuistje, maar maakte de anderen wel snel duidelijk dat zij het waren die hadden ingegrepen. De gesprekken duurden enkele maanden en de HIRO bond in. Ze moest beloven dat de 500 Watt-bak nooit meer op de Veronica Den Haag-frequentie in de lucht zou komen. Op deze voorwaarde vond teruggave plaats. De HIRO heeft de zender nooit meer gebruikt. Na elf inbeslagnames gaf het station het begin november 1980 op.
De HIRO onttrok zich aan het 'wij-gevoel'. Vooral op Radio Centraal en Rob Candy werd bij tijd en wijlen flink afgegeven. Via een Amsterdamse kennis van Sietze Zandstra kwam het station in 1980 in het bezit van een Duitse Rohde & Schwarz-zender van 500 Watt, ter grootte van een flinke koelkast. Een probleem was alleen dat deze niet op kanaaltje 9 gezet kon worden. Wel op de frequentie van Radio Veronica Den Haag, dat sinds 1978 uitzond op de 95.8 Mhz. Zo geschiedde. Veronica liet dat niet over z'n kant gaan, speelde zelf een keer voor RCD en pikte de Rohde & Schwarz. De HIRO beschuldigde via de 'kleine' zender op kanaal 9 in eerste instantie Radio Centraal van de diefstal. Rob Candy was ziedend. Veronica lachte in z'n vuistje, maar maakte de anderen wel snel duidelijk dat zij het waren die hadden ingegrepen. De gesprekken duurden enkele maanden en de HIRO bond in. Ze moest beloven dat de 500 Watt-bak nooit meer op de Veronica Den Haag-frequentie in de lucht zou komen. Op deze voorwaarde vond teruggave plaats. De HIRO heeft de zender nooit meer gebruikt. Na elf inbeslagnames gaf het station het begin november 1980 op.


== Bedankt Harry ==
== Bedankt Harry ==
Regel 109: Regel 109:
Hofstad Radio kwam op 27 juni 1982 terug. Grote namen als Haagse Buf, Erik Beekman, Roberto en Jurgen waren teruggegaan naar Radio Centraal. Gelokt door mooie jinglepakketten en, niet onbelangrijk, betaling voor de programma's. Nieuwkomers waren onder meer Ronald van Loon, Johan van der Zee en Rob Hofland. Samen met oudgedienden als Rien van Bylandt, Jos Daelmeijer en Peter de Groot maakte de 97.8 MHz een nieuwe start. Doordat inmiddels meerdere Haagse stations 24 uur per dag uitzonden, viel Hofstad minder op dan in het begin. Ook het zendvermogen was wat teruggeschroefd.
Hofstad Radio kwam op 27 juni 1982 terug. Grote namen als Haagse Buf, Erik Beekman, Roberto en Jurgen waren teruggegaan naar Radio Centraal. Gelokt door mooie jinglepakketten en, niet onbelangrijk, betaling voor de programma's. Nieuwkomers waren onder meer Ronald van Loon, Johan van der Zee en Rob Hofland. Samen met oudgedienden als Rien van Bylandt, Jos Daelmeijer en Peter de Groot maakte de 97.8 MHz een nieuwe start. Doordat inmiddels meerdere Haagse stations 24 uur per dag uitzonden, viel Hofstad minder op dan in het begin. Ook het zendvermogen was wat teruggeschroefd.


In 1983 en '84 werd het aantal programmamakers dat van buiten Den Haag kwam groter: onder meer Rick de Vries uit de bollenstreek (nu: Rick van Velthuysen), Jeroen van Inkel (Radio Decibel, Amsterdam) en Johan Visser (Radio Unique en in de jaren '70 op de zeezender Mi Amigo. Nu: Ron Bisschop). De dagelijkse leiding was nu min of meer in handen van Rick van Bremen, eigenaar van de trouwste 'adverteerder' op het station: Watersport Liberte. Hofstad was van de grote stations het meest idealistisch. De anderen waren op z'n minst pragmatischer: idealen moesten ook betaald worden. En dat werd alsmaar lastiger. Want er kwamen nog altijd stations bij, zoals eind 1982 Radio Nova op 98.5 MHz, voortgekomen uit Radio Integraal. Opmerkelijk was dat de zender hetzelfde jingle-pakket als Radio Centraal gebruikte en qua muziek leek op Hofstad. Medewerkers waren in de jaren '80 onder andere Johan de Groot, Maarten Nieuwhuisch, Peter Doolaard, Marco Meijer en de uit Tilburg afkomstige Rob Stenders. Begin 1986 hield Nova het voorlopig voor gezien. Tot aan de dag van vandaag kan je de stream van Nova Classic Rock (http://www.novaclassicrock.nl) beluisteren. Als 1 van de weinig station uit het verleden nog steeds (radio)actief 24/7 - 365 dagen p.j..
In 1983 en '84 werd het aantal programmamakers dat van buiten Den Haag kwam groter: onder meer Rick de Vries uit de bollenstreek (nu: Rick van Velthuysen), Jeroen van Inkel (Radio Decibel, Amsterdam) en Johan Visser (Radio Unique en in de jaren '70 op de zeezender Mi Amigo. Nu: Ron Bisschop). De dagelijkse leiding was nu min of meer in handen van Rick van Bremen, eigenaar van de trouwste 'adverteerder' op het station: Watersport Liberte. Hofstad was van de grote stations het meest idealistisch. De anderen waren op z'n minst pragmatischer: idealen moesten ook betaald worden. En dat werd alsmaar lastiger. Want er kwamen nog altijd stations bij, zoals eind 1982 Radio Nova op 98.5 MHz, voortgekomen uit Radio Integraal. Opmerkelijk was dat de zender hetzelfde jingle-pakket als Radio Centraal gebruikte en qua muziek leek op Hofstad. Medewerkers waren in de jaren '80 onder andere Johan de Groot, Maarten Nieuwhuisch, Peter Doolaard, Marco Meijer en de uit Tilburg afkomstige Rob Stenders. Begin 1986 hield Nova het voorlopig voor gezien. Tot aan de dag van vandaag kan je de stream van nova classic rock beluisteren. Als 1 van de weinig station uit het verleden nog steeds (radio)actief 24/7 - 365 dagen p.j..


== Risicospreiding ==
== Risicospreiding ==
Let op: alle bijdragen aan Radiopedia worden geacht te zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen (zie Radiopedia:Auteursrechten voor details). Als u niet wilt dat uw tekst door anderen naar believen bewerkt en verspreid kan worden, kies dan niet voor "Pagina opslaan".
Hierbij belooft u ons tevens dat u deze tekst zelf hebt geschreven of overgenomen uit een vrije, openbare bron.
Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Beantwoord de onderstaande vraag om deze pagina te bewerken (meer informatie):

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjabloon: