Edwin Evers

Uit Radiopedia
Versie door Thuismixer (overleg | bijdragen) op 21 nov 2021 om 22:51 (aanvullende referenties geplaatst)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Edwin Evers
Edwin Evers in 2005 (flipped image).jpg
Geboren 9 mei 1971
Hardenberg
Nationaliteit Nederland

Edwin Dinan Evers (Hardenberg, 9 mei 1971) is een Nederlands radio-dj, drummer en zanger. Van 1998 tot en met 2018 maakte hij de ochtendshow Evers staat op, de best beluisterde ochtendshow van Nederland, eerst voor 3FM en vanaf 2000 voor Radio 538. Daarnaast is hij zanger en drummer van zijn eigen Edwin Evers Band, waarmee hij in diverse theaters door heel Nederland optreedt.

Biografie[bewerken]

Radio[bewerken]

Evers deed zijn eerste ervaring op bij plaatselijke omroepen, waaronder de Hardenbergse Zieken Omroep. Ook draaide hij op zaterdagavond in de plaatselijke discotheek Celebration (die tegenwoordig niet meer bestaat). Daarna ging hij draaien bij de Amsterdamse muziekzender Extra 108. In 1991 zette Arcade]]et commerciële radiostation Power FM op. Evers stapte over naar deze zender en kreeg er een middagprogramma. Ook functioneerde hij als invaller op Radio 10 Gold, dat in hetzelfde gebouw zat. In oktober 1992 werd hij aangenomen door Lex Harding en kwam hij bij Veronica Omroep Organisatie op Radio 3 terecht. Hij presenteerde er, vanaf zaterdag 10 oktober 1992, drie jaar lang elke zaterdag Evers in het wild. Op 1 september 1995 ging de Veronica Omroep Organisatie commercieel en kreeg hij een dagelijks radioprogramma op het commerciële radiostation van Veronica. Hiernaast presenteerde Evers samen met Robert Jensen en sidekick Rick Romijn de Vrijdagavondkeet. Het grote succes bleef uit, omdat het station alleen op de middengolf te ontvangen was.

De grote doorbraak kwam vanaf donderdag 1 januari 1998, toen Evers overstapte naar de KRO en van maandag tot en met vrijdag tussen 06:00 en 09:00 uur het ochtendprogramma Evers staat op op 3FM ging maken. Mede door de vele imitaties van bijvoorbeeld de broers Frank de Boer en Ronald de Boer, Johan Cruijff en Rob Verlinden (Rob de Tuinman) groeide het programma uit tot het best beluisterde van de Nederlandse radio. Dit leverde hem in 1999 de Marconi Award voor beste radioman van het jaar op en zijn programma werd verkozen tot het beste van 1998. Dat jaar wist hij Marco Borsato in zijn programma voor zijn nieuwe single De bestemming in de maling te nemen met zijn imitatie van de broers De Boer, die tijdens het WK voetbal 1998 met Oranje in Frankrijk al zijn single in bezit bleken te hebben. Naar eigen zeggen in de TV Show van Ivo Niehe heeft hij het nummer op zijn eigen voicemail laten opnemen, toen het werd proefgedraaid in de 3FM-studio. Het jaar daarop ontving Evers opnieuw een Marconi Award, alsook in 2009.

Per 17 april 2000 stapte Evers met zijn ochtendprogramma Evers staat op over van 3FM naar het commerciële station Radio 538, waar hij de presentatie ging doen samen met sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn en vaste nieuwslezer Henk Blok. Zijn scala aan imitaties breidde zich uit met typetjes als Prins Bernhard (waar hij overigens na diens dood mee gestopt is), Willibrord Frequin, Martin Gaus, Ernst Hirsch Ballin, boer Geert uit Boer zoekt Vrouw, Geert Wilders, Peter R. de Vries, Frans Bauer en Nico Dijkshoorn. Ook bespreken Edwin, Niels en Rick in de show de actualiteit, soms gaan ze daarover met elkaar in discussie. Ook belt Edwin geregeld met personen uit de actualiteit, of soms komen er gasten in de studio. Daarnaast vinden in het programma regelmatig liveoptredens plaats van bands of artiesten met nieuwe muziek.

In 2006 ontving zowel Evers staat op (als programma) als Edwin Evers zelf (als presentator/dj) de Gouden RadioRing, het radio-equivalent van de Televizierring.[1]

In 2014 won Evers de Marconi Oeuvre Award 2014, omdat hij volgens de jury "met zijn programma Evers Staat Op 'de betekenis van ochtendradio heeft gedefinieerd".[2]

In maart 2018 werd de oeuvreprijs Buma Awards / Gouden Harp aan hem toegekend[3], hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en ontving op 11 december 2018 uit handen van André van Duin, de André van Duin Comedy Award 2018.[4]

Tot en met de laatste uitzending bleef Evers staat op het best beluisterde ochtendprogramma op de Nederlandse radio. Gemiddeld stemden er 1,61 miljoen luisteraars af op het programma.

In januari 2019 werd Evers wederom bekroond met de Gouden RadioRing voor zijn ochtendshow.[5]

Op 1 april 2019 keerde Evers eenmalig terug op de radio, als vervanger van Wilfred Genee in de middagshow Veronica Inside van Radio Veronica. Edwin werd herenigd met zijn sidekicks Rick en Niels, met wie hij voor één keer een middagshow maakte in de stijl van Evers staat op.

Van maandag 16 december tot en met vrijdag 20 december 2019 was Evers tevens te horen als presentator van de Top 4000 op Radio 10. Hij presenteerde de lijst elke dag tussen 14:00 en 16:00 uur, samen met voormalig Evers staat op- nieuwslezer Henk Blok.

Documentaire[bewerken]

In 2008 kwam er een documentaire uit over Edwin Evers. In de documentaire vertellen zijn broers, (oud)collega's, vrienden en Edwin zelf over het verloop van zijn carrière.

Olympische Spelen[bewerken]

Sinds de Olympische Spelen van 2000 in Sydney reisde Edwin Evers tijdens elke Olympische Spelen met zijn team af naar de locatie van de Spelen om daar zijn radioshow Evers staat op te presenteren. Hiervoor werd in het Holland Heineken House een speciale radiostudio gebouwd. Vanuit deze studio werd Evers staat op dan tijdens de Spelen live uitgezonden. Het tijdstip van de uitzending in Nederland was hierbij afhankelijk van het tijdsverschil met de locatie van de spelen. Zo werd het programma tijdens de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro 's avonds uitgezonden vanwege het tijdsverschil met Brazilië. Edwin Evers volgde dan in zijn programma de Nederlandse sporters die deelnamen aan de Spelen en ontving dan op locatie verschillende gasten en medaillewinnaars. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang deed hij dit alweer voor de tiende keer.[6]

Jubileum[bewerken]

In 2010 vierde Edwin zijn tienjarig jubileum op Radio 538. Ter gelegenheid hiervan werd op vrijdag 16 april van dat jaar een achttien uur durende marathon uitzending gemaakt op de zender van 06:00 uur 's ochtends tot middernacht. Daarin keek Edwin met sidekicks Rick en Niels terug op hun radioverleden. Ook waren er (oude) typetjes te horen en oude bekenden en waren er andere (ex)betrokkenen van het programma te gast. Verder werd er teruggeblikt op hoogtepunten uit Evers staat op. Evers omschreef deze dag als het hoogtepunt van zijn carrière.

In 2015 vierde hij zijn 15-jarig jubileum bij 538. Ook toen werd er een marathonuitzending uitgezonden met hoogtepunten van de afgelopen vijftien jaar.

Afscheid[bewerken]

Op vrijdag 23 maart 2018 kondigde Evers aan na achttien jaar te stoppen met zijn ochtendshow bij Radio 538. Edwin wilde zich na ruim twee decennia ochtendradio herbezinnen en nadenken over de toekomst. Twee dagen voor zijn laatste uitzending werd Edwin geëerd met een afscheidslied, gezongen door een heleboel BN'ers die vaak in Edwins programma te gast waren. Ook sidekicks Rick en Niels zongen mee in dit lied. Op 21 december 2018 namen Edwin, Rick en Niels afscheid van "Evers staat op" en Radio 538 in een 12 uur durende marathonuitzending, waarin een heleboel bekende personen te gast waren, waaronder premier Mark Rutte. Ook werd Edwin door Hardenbergs burgemeester Snijders benoemd tot ochtendburgemeester van Hardenberg. Daarnaast werd er een schilderij ter ere van Edwin onthuld, genaamd de Ochtendwacht, een knipoog naar de De Nachtwacht. Hierop stonden alle vrienden van de show, met Edwin, Rick en Niels in het midden. Van zijn collega 538-dj's kreeg Edwin ook zijn eigen straat, de 'Evers Staat Op Weg' in Hilversum. Edwin eindigde zijn laatste uitzending met de woorden: "Geniet van alles, gun elkaar wat, en wat mij betreft heel graag tot snel".

Televisie en muziek[bewerken]

In het voorjaar van 2007 bleek dat Evers naast radiomaken ook kan zingen. In het Tien-programma Just the Two of Us vormde hij een zangduo met Berget Lewis. Ze wonnen door in de finale de publiekslievelingen Monique Smit en Xander de Buisonjé te verslaan door een bijna perfecte score van 119 van de 120 punten te halen.[7] Door deze prestatie werd Evers samen met Berget Lewis uitgenodigd om een van de gastoptredens in de Amsterdam ArenA te verzorgen tijdens de zes Toppers in Concert-concerten, begin juni 2007. In een van de seizoenen van het RTL 4 programma Ik hou van Holland speelde hij drums in de I Luv Holland-band. Daarnaast drumde hij bij diverse concerten.

In december 2011 werd bekend dat Evers samen met Glennis Grace het duet Wil je niet nog 1 nacht uit zou brengen.[8] Dit is een (door Evers zelf gemaakte) Nederlandstalige bewerking van "Don't You Wanna Stay" van countryzanger Jason Aldean en Kelly Clarkson. In 2012 bereikte de plaat de gouden status. Evers en Grace ontvingen hiervoor een gouden plaat.[9]

Edwin Evers Band[bewerken]

Sinds 2002 heeft Evers zijn eigen band, waarin hij begon als drummer en later ook zanger werd. De band begon onder de naam Evers Slaat Door, maar ging later verder als de Edwin Evers Band. Naast Evers zelf bestaat de band uit nog twaalf andere muzikanten. De Edwin Evers Band begon in 2011 met hun eerste theatertour. Al snel volgden meerdere tours. De band treedt op in theaters door heel Nederland. Ook treedt de band op bij bepaalde evenementen of op festivals. Tijdens de optredens worden veel covers van bekende nummers gespeeld, en doet Evers af en toe ook imitaties van BN'ers. Ook is de band van Evers de huisband van de tv-programma's, "The Voice of Holland" en "Ik hou van Holland" (als de I Luv Holland-band).

Eind 2019 scoorde de Edwin Evers Band een kersthit met het nummer "Altijd Kerstmis".

Voice-over[bewerken]

Evers doet ook voice-overwerk. Zijn stem was bijvoorbeeld te horen in het programma Gillend naar huis van Gordon. In 2015 sprak Evers het achtergrondcommentaar in voor het SBS6-programma K3 zoekt K3 en het RTL 4-programma Dance Dance DanceDance Dance Dance, en in 2016 voor Holland's Got Talent van RTL 4. In oktober 2018 was Evers, samen met zijn sidekicks Rick en Niels, te horen in een radiospotje voor Mars, en in de zomer van 2019 was Evers te horen in een radiospotje voor Appelsientje.

Stemacteur[bewerken]

Ook heeft Evers verschillende stemmen ingesproken zo was hij commentator Darrel Cartrip in Cars en Cars 2 en was hij in Kung Fu Panda en Kung Fu Panda 2 de stem van hoofdpersonage Po.

Referenties[bewerken]