Radio Nord
Startdatum | 8 maart 1961 |
---|---|
Einddatum | 30 juni 1962 |
Land | Zweden |
Radio Nord was een Zweedse zeezender uitzond van 8 maart 1961 tot 30 juni 1962.
==Geschiedenis==[1] De Zweed Jack Kotschack besluit in 1959, in navolging van Radio Mercur, zich te storten in een zeezender avontuur. Twee Amerikaanse zakenlui, Rob Thompson en Gorden Mc Lendon, zijn bereid het project te financieren.
In november 1959 wordt de MS Olga gekocht, een vrachtschip die oorspronkelijk SS Magaretha heette. Op 30 mei 1960 komt het schip aan in de haven van Hamburg, alwaar het wordt omgebouwd tot zendschip. De Duitse autoriteiten krijgen lucht van het project en informeren de organisatie over het bestaan van een wet uit 1930 die het verbied een radiostation op te starten, te onderhouden en uit te baten zonder toestemming van de autoriteiten. Men besluit om naar de haven van het Deense Kopenhagen uit te wijken. De MS Olga is ondertussen herdoopt in MS Bon Jour. In de haven van Kopenhagen worden de twee 10 kW zender geplaatst en wordt ook de 125 voet hoge mast geïnstalleerd.
Op 20 december 1960 verlaat het zendschip 's morgens de haven van Kopenhagen. Door problemen met de antenne en de zendmast moet het schip op 25 december 1960 opnieuw een haven aandoen. Er wordt nu gekozen voor een Finse scheepswerf maar de Finse overheid verbiedt om herstel werkzaamheden uit te voeren op haar grondgebied. De scheepswerf wil zijn contract nakomen en zo worden de werken uitgevoerd op volle zee, in internationale wateren.
Uiteindelijk gaat de MV Bon Jour op 6 februari 1961 voor anker nabij Orno. De zendertechnicus schakelt de zenders aan maar de isolatoren begeven het. Wederom moet het schip naar een haven. Nadat de reparaties zijn uitgevoerd test men de zender gedurende enkele seconden vanuit de haven. Eén van de volgende nachten doet men dit opnieuw, maar nu gedurende drie uur. De Zweedse autoriteiten geloven niet dat het signaal vanaf de MV Bon Jour kan komen omdat de zender verzegeld wordt als het schip een haven aandoet. De bemanning heeft echter een manier gevonden om die zegels te overbruggen.
Op 21 februari 1961, als de het schip weer in volle zee is, kunnen de testuitzendingen plaatsvinden. Deze vinden plaats op 606 kHz. Door interferentie van Radio Lyon uit Frankrijk, die uitzendt via 602 kHz, besluit men om op dezelfde frequentie uit te zenden. De storing is verdwenen en Radio Nord is eindelijk in de lucht.
Op 8 maart 1961 om 10:00 uur starten de officiële uitzendingen van Radio Nord. Het station is snel populair en het kent geen problemen tot 2 december 1961. Een zware storm slaat de MV Magda Maria, zoals het schip inmiddels heet, van haar anker. De motoren willen niet starten en het schip slaat op drift. Pas om 17:00 uur stopt men de programma's, iedereen moet meehelpen om het zendschip te redden. Uiteindelijk krijgt men krijgt de motor draaiend. Het schip en de zendmast hebben behoorlijk wat schade opgelopen.
Na reparaties in de haven van Sandhamn kan de MV Magda Maria op 8 december 1961 terug naar volle zee. Naast de vooraf opgenomen programma's zijn er nu ook live nieuwsuitzendingen te beluisteren. Door de enorme populariteit met de daaraan gebonden inkomsten, komt er een plan om naast de popmuziek, die via de middengolfzender wordt uitgezonden, ook lichte muziek te brengen via de FM. Het plan wordt echter niet uitgewerkt door de komst van de anti-zeezenderwet.
Op 30 juni 1962 besluit de Radio Nord directie de uitzendingen te staken i.v.m. met de anti-zeezenderwet. De MV Magda Maria licht het anker en vertrekt richting Noordzee.
Muziek gebruikt voor Tunes, Jingles, Promo's en Fillers
- Dreamlovers - When We Got Married
- Les and Larry Elgart - Beat Junction
- Spotnicks - In the Mood
Zie ook
Referenties
- ↑ Offshore Radio, Iceni Enterprises, 2007