Top of Flop
Omroep | VARA |
---|---|
Periode | 1961-1965 |
Eerste uitzending | 9 december 1961 |
Laatste uitzending | 11 augustus 1965 |
Presentator(en) | Herman Stok |
Top of Flop was een televisieprogramma voor teenagers waarin nieuwe popsingles werden beoordeeld. Het werd tussen 1961 en 1965 maandelijks, telkens van een andere locatie, uitgezonden door de VARA en gepresenteerd door Herman Stok, die op de radio furore maakte met het programma "Tijd voor Teenagers". Een wisselend panel van vier leden moest dan een oordeel vellen over de kwaliteit van de plaatjes, die in een jukebox werden afgespeeld. Was de keuze positief ("top"), dan rinkelde Stok met een tafelbel. Viel het oordeel ongunstig uit ("flop"), dan kneep hij in de rubber bal van een toeter, wat een naargeestig, krassend geluid veroorzaakte. Het programma opende op de tonen van "36-24-36" van The Shadows en werd bijgewoond door een jeugdig, vaak luidruchtig publiek, dat werd ingeschakeld als de stemmen onverhoopt mochten staken en dan al joelend of boe roepend mocht bepalen of een top, dan wel een flop werd uitgedeeld.
De zeer beschaafde Herman Stok was eigenlijk al te oud voor het programma, want toen al in de dertig, maar de panelleden, lang niet altijd afkomstig uit de wereld van de lichte muziek, waren vaak nog ouder. Dat gaf soms aanleiding tot kolderieke taferelen. Zo was eens Thom Kelling, een befaamd kenner van volksmuziek, in het panel te gast en wist bij iedere plaat te melden dat het betreffende liedje al bestond en gewoon "gejat" was. Kortom, die hele popmuziek was goedkoop bedrog, betoogde hij. Draaide Stok "My whole world is falling down", de nieuwste hit van Brenda Lee, dan wist Kelling dat dit nummer een kopie was van het aloude "London bridge is falling down". Bijna elke plaat werd door hem neergesabeld.
Hilarisch was ook het moment toen Stok, niet weinig trots, een volgens hem zeer bijzondere primeur aankondigde, die "Top of flop" als allereerste ten gehore mocht brengen: de nieuwste plaat van The Beatles, "Help", waarop zangeres Trea Dobbs, die in het panel zat, reageerde: "O. die heb ik van de week al op Radio London (de legendarische zeezender) gehoord."
Op den duur ging het programma Stok zelf steeds meer tegenstaan. De panelleden waren vaak plaatselijke grootheden en hij ergerde zich aan het publiek, dat steeds jonger werd. Hij had meegemaakt dat de eerste rij in de zaal werd ingenomen door kinderen van acht of negen jaar, die zich niet onbetuigd lieten. "Toen had ik er opeens geen zin meer in. Ik ben naar Joop Simons gegaan, die toen hoofd amusement was bij de VARA-tv, en ik heb gevraagd om veranderingen. Maar hij had de pest aan Top of Flop en zei meteen: nou oké, dan stoppen we ermee. Onmiddellijk greep hij de telefoon, en belde de persdienst en zei: in augustus is de laatste Top of Flop." In totaal zijn er tussen 1961 en 1965 40 afleveringen van elk 25 minuten uitgezonden.
Een remake van "Top of Flop" werd in 2009 korte tijd door de VARA uitgezonden, nu gepresenteerd door Paul de Leeuw, die voor de gelegenheid ook de originele presentator Herman Stok had uitgenodigd, wiens beschaving sterk contrasteerde met die van De Leeuw, die niet kon nalaten de inmiddels krasse tachtigjarige belachelijk te maken.
Bron[bewerken]
Gelder, Henk van: 25 jaar televisie en voor straks welterusten [1976]..