Ad Roland: verschil tussen versies

Uit Radiopedia
 
(13 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Ad Roland''' ([[1945]]), vaak genoemd ''Adje Roland'', is een voormalige Nederlandse radio [[Diskjockey]].
{{Infobox presentator
In [[1963]] en [[1964]] werkte hij voor de [[AVRO]] bij het jongerenprogramma [[Radio Minjon]]. Van [[1965]]-[[1968]] en in [[1971]] en [[1972]] werkte hij voor de [[Nederlandse Omroep Stichting|NOS]].  
| naam              = Ad Roland
| afbeelding        =
| caption            =
| echtenaam          =
| pseudoniem        = Ad Petersen
| geboorteplaats    = Rhenen
| geboortedatum      = 29 december 1945
| overlijdensplaats  =
| overlijdensdatum  =
| nationaliteit = Nederlandse
}}
'''Ad Roland''' (Rhenen, 29 december 1945), vaak Adje Roland of Adje Patatje genoemd, is een voormalig disc-jockey, radio-organisator en -deskundige.


In [[1973]] werkte hij bij [[Radio Caroline]] en in [[1974]] bij [[Radio Mi Amigo]].
== [[NOS]] ==
'''Ad Roland''' groeide in de jaren zestig als tiener op met de opkomende rock-'n-roll, de programma's van [[Radio Luxemburg]] en raakte betrokken bij de jeugdafdeling van [[AVRO|AVRO]]-radio, [[Minjon]].


In 1974 werd hij door [[Hugo van Gelderen]] bij de toen tot A-omroep bevorderde [[TROS]] binnen gehaald en presenteerde hij daar onder meer de programma's [[Krieken met Adje]], [[Nederlandstalige Top 10 (TROS)]], de [[Polderpopparade]], en de [[Europarade]]. Soms was hij ook invaller bij andere programma's zoals bijvoorbeeld de [[TROS Top 50]].
Vanaf 1969 tot nazomer 1974 was hij als producer en presentator aan de zijde van [[NOS]] radiobaas [[Joop de Roo]] te vinden. Hij was o.a. in dat verband betrokken bij programma's van [[Willem van Kooten|Joost den Draaijer]] en [[Felix Meurders]] op [[Hilversum 3]].
Hij werkte hier soms onder zijn pseudoniem ''Ad Petersen'' of ''Eddy Gilberts'' net als in zijn tijd bij de commerciële radiostations.
In 1988 vertrok hij bij de TROS en begon een eigen bedrijf op mediagebied.  


==Programma's==
In de jaren zeventig was Ad onder meer verantwoordelijk voor het programma [[Proefdraaien]]. In dit NOS programma, dat wekelijks live werd uitgezonden, kregen potentiele radio talenten een kans hun kunsten te tonen. Opmerkelijk detail is hier, dat het radiodebuut van [[Frits Spits]] het begin van zijn radio-carrière inluidde. Ad was samen met Felix Meurders en Joost den Draaijer in de jaren zeventig één van de pleitbezorgers voor de komst van Frits Spits bij de NOS.
*[[Europarade]] (TROS)
*[[Joepie Top 50]] (Radio Mi Amigo)
*[[Krieken met Adje]] (TROS)
*[[Nederlandstalige Top 10]] (TROS)
*[[Polderpopparade]] (TROS)
*[[TROS Top 50]] (TROS)


==Trivia==
== Radio Northsea International ==
Hij nam altijd afscheid van zijn luisteraars met de woorden ''Bye bye zwaai zwaai''.
Eind 1969 nam hij voor [[Erwin Meister]] en [[Edwin Bollier]] van de toekomstige zeezender [[Radio Noordzee Internationaal|Radio Northsea International]] (RNI), kerstprogramma’s op die door omstandigheden nooit zijn uitgezonden. Het was de bedoeling dat RNI haar uitzendingen voor kerst 1969 zou beginnen, maar dat liep anders.


==Externe link==
== [[Radio Mi Amigo]] ==
[http://www.mediatools.nl/E/interview.php Ad Roland en zijn PASSIE VOOR RADIO (interview)]
Al in 1967 had Ad Roland contacten met de [[Radio Caroline]] organisatie, onder meer met [[Chris Carey]], één van de assistenten van [[Ronan O’ Rahilly]]. Niet verwonderlijk dat hij in de picture was, toen wafelbakker [[Sylvain Tack]] uit het Vlaamse Buizingen eind 1973 medewerkers zocht voor zijn nieuwe Vlaamse zender [[Radio Mi Amigo]]. Tack, tevens muziekproducent en eigenaar van het Belgische tienerblad 'Joepie' had bij O’ Rahilly zendtijd gehuurd op diens zendschip de [[MV Mi Amigo]]. Hij nam daar de plaats in van de eerdere Vlaamse zeezender [[Radio Atlantis]] van eigenaar [[Adriaan van Landschot.]]  


[[Categorie:Diskjockey]]
Terwijl Ad Roland bij de officiële Nederlandse omroep werkzaam bleef, kreeg hij het verzoek om op Radio Mi Amigo wekelijks de [[Joepie Top 50]] te presenteren. Onder de naam '''Ad Petersen''' nam hij dit programma op in zijn eigen productiestudio in Culemborg.
 
Eind augustus 1974 werd medewerking aan een zeezender strafbaar door een wijziging in de Nederlandse wetgeving. Radio Veronica en Noordzee stopten op 31 augustus 1974 met uitzendingen vanaf hun zendschepen voor de kust bij Scheveningen. Radio Mi Amigo en Radio Caroline gingen wel door met uitzenden, voortaan vanuit de Theemsmonding voor de Britse kust. Ad Roland kon daar niet langer aan meewerken, mede vanwege zijn werkzaamheden voor de Publieke Omroep in Hilversum.
 
== [[TROS]] ==
Ad Roland werd zomer 1974 door toenmalig radiochef [[Hugo van Gelderen]] gevraagd om voor deze omroep te komen werken. Ingaande 3 oktober 1974 werd hij bij de kersverse A-omroep TROS, één van de presentatoren van de TROS donderdag op [[Hilversum 3]]. samen met [[Ferry Maat]] en [[Tom Mulder]].
Daarnaast presenteerde hij ook op [[Hilversum 1]] tussen 04:00 en 07:00 uur het programma [[Krieken met Adje]]<ref name="KriekenMetAdje">{{citation|date = 2 oktober 1982 | title = Veronica gids|publisher=VOO}}</ref>. Hiermee werd hij populair bij met name vrachtwagenchauffeurs. Het was het enige programma in de geschiedenis van de Nederlandse radio, dat via het toenmalige communicatiemiddel van de truckers, het zogenaamde ''27 Mc.-Bakkie'', live in de uitzending contact had met de chauffeurs.
 
In zijn 14 jarige loopbaan bij TROS-radio presenteerde hij naast ''Krieken met Adje'' onder andere programma's als de [[Nederlandstalige Top 10 (TROS)|Nederlandstalige Top 10]]<ref name="NLT10">{{citation|date = 6 januari 1979 | title = Veronica Gids|publisher=Veronica}}</ref>, [[Nederlands Hitwerk]], De [[Polderpopparade]]<ref name="PPP">{{citation|date = 22 mei 1976 | title = Veronica Gids|publisher=Veronica}}</ref>, de [[Gouden uren (AVROTROS)|Gouden uren]]<ref name="GU">{{citation|date = 20 juni 1987 | title = Veronica Gids|publisher=Veronica}}</ref> en de [[Europarade]]<ref name="EP">{{citation|date = 18 juni 1979 | title = Veronica Gids|publisher=Veronica}}</ref>.
 
== Onderscheiding ==
Op 24 april 2020 werd Ad Roland benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.<ref name="20200424-1">[https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2446471/Voormalig-radio-dj-krijgt-hoge-onderscheiding], omroepgelderland.nl  (31 maart 2015), geraadpleegd op 25 april 2020</ref>
 
== Bronnen ==
<references/>
 
{{Navigatie Radio Mi Amigo medewerkers}}
{{DEFAULTSORT:Roland, Ad}}
[[Categorie:Presentator]]

Huidige versie van 25 apr 2020 om 15:51

Ad Roland
Pseudoniem Ad Petersen
Geboren 29 december 1945
Rhenen
Nationaliteit Nederlandse

Ad Roland (Rhenen, 29 december 1945), vaak Adje Roland of Adje Patatje genoemd, is een voormalig disc-jockey, radio-organisator en -deskundige.

NOS[bewerken]

Ad Roland groeide in de jaren zestig als tiener op met de opkomende rock-'n-roll, de programma's van Radio Luxemburg en raakte betrokken bij de jeugdafdeling van AVRO-radio, Minjon.

Vanaf 1969 tot nazomer 1974 was hij als producer en presentator aan de zijde van NOS radiobaas Joop de Roo te vinden. Hij was o.a. in dat verband betrokken bij programma's van Joost den Draaijer en Felix Meurders op Hilversum 3.

In de jaren zeventig was Ad onder meer verantwoordelijk voor het programma Proefdraaien. In dit NOS programma, dat wekelijks live werd uitgezonden, kregen potentiele radio talenten een kans hun kunsten te tonen. Opmerkelijk detail is hier, dat het radiodebuut van Frits Spits het begin van zijn radio-carrière inluidde. Ad was samen met Felix Meurders en Joost den Draaijer in de jaren zeventig één van de pleitbezorgers voor de komst van Frits Spits bij de NOS.

Radio Northsea International[bewerken]

Eind 1969 nam hij voor Erwin Meister en Edwin Bollier van de toekomstige zeezender Radio Northsea International (RNI), kerstprogramma’s op die door omstandigheden nooit zijn uitgezonden. Het was de bedoeling dat RNI haar uitzendingen voor kerst 1969 zou beginnen, maar dat liep anders.

Radio Mi Amigo[bewerken]

Al in 1967 had Ad Roland contacten met de Radio Caroline organisatie, onder meer met Chris Carey, één van de assistenten van Ronan O’ Rahilly. Niet verwonderlijk dat hij in de picture was, toen wafelbakker Sylvain Tack uit het Vlaamse Buizingen eind 1973 medewerkers zocht voor zijn nieuwe Vlaamse zender Radio Mi Amigo. Tack, tevens muziekproducent en eigenaar van het Belgische tienerblad 'Joepie' had bij O’ Rahilly zendtijd gehuurd op diens zendschip de MV Mi Amigo. Hij nam daar de plaats in van de eerdere Vlaamse zeezender Radio Atlantis van eigenaar Adriaan van Landschot.

Terwijl Ad Roland bij de officiële Nederlandse omroep werkzaam bleef, kreeg hij het verzoek om op Radio Mi Amigo wekelijks de Joepie Top 50 te presenteren. Onder de naam Ad Petersen nam hij dit programma op in zijn eigen productiestudio in Culemborg.

Eind augustus 1974 werd medewerking aan een zeezender strafbaar door een wijziging in de Nederlandse wetgeving. Radio Veronica en Noordzee stopten op 31 augustus 1974 met uitzendingen vanaf hun zendschepen voor de kust bij Scheveningen. Radio Mi Amigo en Radio Caroline gingen wel door met uitzenden, voortaan vanuit de Theemsmonding voor de Britse kust. Ad Roland kon daar niet langer aan meewerken, mede vanwege zijn werkzaamheden voor de Publieke Omroep in Hilversum.

TROS[bewerken]

Ad Roland werd zomer 1974 door toenmalig radiochef Hugo van Gelderen gevraagd om voor deze omroep te komen werken. Ingaande 3 oktober 1974 werd hij bij de kersverse A-omroep TROS, één van de presentatoren van de TROS donderdag op Hilversum 3. samen met Ferry Maat en Tom Mulder. Daarnaast presenteerde hij ook op Hilversum 1 tussen 04:00 en 07:00 uur het programma Krieken met Adje[1]. Hiermee werd hij populair bij met name vrachtwagenchauffeurs. Het was het enige programma in de geschiedenis van de Nederlandse radio, dat via het toenmalige communicatiemiddel van de truckers, het zogenaamde 27 Mc.-Bakkie, live in de uitzending contact had met de chauffeurs.

In zijn 14 jarige loopbaan bij TROS-radio presenteerde hij naast Krieken met Adje onder andere programma's als de Nederlandstalige Top 10[2], Nederlands Hitwerk, De Polderpopparade[3], de Gouden uren[4] en de Europarade[5].

Onderscheiding[bewerken]

Op 24 april 2020 werd Ad Roland benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.[6]

Bronnen[bewerken]

  1. Veronica gids, VOO, 2 oktober 1982 
  2. Veronica Gids, Veronica, 6 januari 1979 
  3. Veronica Gids, Veronica, 22 mei 1976 
  4. Veronica Gids, Veronica, 20 juni 1987 
  5. Veronica Gids, Veronica, 18 juni 1979 
  6. [1], omroepgelderland.nl (31 maart 2015), geraadpleegd op 25 april 2020