Sjabloon:Hoofdpagina uitgelicht: verschil tussen versies

Uit Radiopedia
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[File:Peter Van Dam nov 2010.jpg|links|120px]]
[[File:Klok.svg|links|120px]]
'''Peter Van Dam''', pseudoniem voor ''Peter Nijdens'', ([[20 februari]] [[1952]]) is een Vlaams diskjockey. Van Dam werd geboren in Duitsland als zoon van een Belgische beroepsmilitair.Van Dam was diskjockey bij de [[zeezender]]s [[Radio Caroline]], [[Radio Atlantis]] en [[Radio Mi Amigo]] waar hij onder andere het programma ''Cash Casino'' presenteerde. Hij begon onder de naam Peter Brian toen hij bij Radio 199 (later Radio Caroline) in 1972 live te horen was aan boord van de [[MV Mi Amigo]]. Daarna kwam hij aan land en werkte bij de [[TROS]] en presenteerde de programma's ''Nachtwacht'' en de [[Nederlandstalige Top 10]]. Vervolgens werkte Van Dam voor de [[AVRO]] met ''Een rondje voor Nederland'', ''Een rondje van Dam'' en ''De Nummerplaat'', de [[KRO]] met ''Manneke Pop'', ''Komt er nog wat van?'', ''De Zalige Liefdeslijn'' (samen met [[Paul de Leeuw]]) en ''Popslag'' en [[Radio 10 Gold]]. Voorts werkte hij als [[voice-over]] bij de Vlaamse commerciële televisiezender [[Vlaamse Televisie Maatschappij|vtm]]. [[Peter van Dam|Lees hier verder]].
'''Tijdseinzenders''' zenden sinds [[1905]] tijdsein signalen uit via de radio. Dit kan worden gebruikt als referentie voor radioklokken en radiogestuurde horloges. Met een betrekkelijk eenvoudige ontvanger is het mogelijk een radiografische klok te maken die synchroniseert met een tijdseinzender en hooguit enige tientallen milliseconden afwijkt. [[Tijdseinzender|Lees hier verder]].
 
'''DCF77''' is een tijdseinzender die vanuit Mainflingen, Duitsland, via de [[langegolf]] op een [[frequentie]] van 77,5 [[Kilohertz|kHz]] met een vermogen van 50 kW een signaal uitzendt dat binnen een straal van meer dan 1.500 km te ontvangen is. De zender wordt beheerd door de ''Physikalisch-Technische Bundesanstalt'', een instantie die vergelijkbaar is met het ''Nederlands Meetinstituut''. [[DCF77 (tijdseinzender)|Lees hier verder]].

Huidige versie van 22 mrt 2013 om 10:16

Klok.svg

Tijdseinzenders zenden sinds 1905 tijdsein signalen uit via de radio. Dit kan worden gebruikt als referentie voor radioklokken en radiogestuurde horloges. Met een betrekkelijk eenvoudige ontvanger is het mogelijk een radiografische klok te maken die synchroniseert met een tijdseinzender en hooguit enige tientallen milliseconden afwijkt. Lees hier verder.

DCF77 is een tijdseinzender die vanuit Mainflingen, Duitsland, via de langegolf op een frequentie van 77,5 kHz met een vermogen van 50 kW een signaal uitzendt dat binnen een straal van meer dan 1.500 km te ontvangen is. De zender wordt beheerd door de Physikalisch-Technische Bundesanstalt, een instantie die vergelijkbaar is met het Nederlands Meetinstituut. Lees hier verder.